Од понедељка размена „официра за везу“ – амбасадора Србије и „Косова“

pavicevic dejanБеоград – Београд и Приштина од понедељка ће бити повезани и официрима за везу – биће то испуњавање једног од бриселских договора Ивице Дачића и Хашима Тачија.

На пут у Приштину спрема се Дејан Павићевић, претходно шеф техничког тима за преговоре, а Б92 га је посетио у његовом завршном радном дану.

Последњи београдски радни дан Дејана Павићевића увертира је у његов приштински стаж. Као официр за везу, бавиће се применом бриселских споразума које је и сам стварао, а жели и да не буде један од ретких Срба у Приштини.

„Колико сам ја обавештен, у Приштини живи 17 Срба, а ја ћу бити 18. Имам право на асистента и возача и то је то. Заправо ово је један човек, то је оно што стално понављамо – то је официр за везу, а не канцеларија за везу. То је један човек који ће да олакшава комуникацију“, рекао је Павићевић.

А за успешну комуникацију, неопходно је говорити исти језик…

„Ја сам већ мало почео да учим албански и надам се да ћу га брзо проговорити јер човек кад је у средини где се језик говори, лакше му је да научи. Морамо разговарати, морамо наставити дијалог. То није лако. То није лако радити ни у Бриселу, а неће бити лако радити ни у Приштини“, казао је Павићевић.

Неће му бити лако ни са косовским Србима – бриселски споразуми за њих су неприхватљиви, али Павићевић као свој адут наводи прву велику дужност српског државног службеника у Приштини у последњих 14 година.

„Ја ћу бити први државни службеник Србије који ће седети у Приштини и моја врата ће бити отворена увек свима.“

– Је л мислите да ће они желети да уопште покуцају на Ваша врата?

„Ја се надам да хоће. Ако не желе да разговарају директно са институцијама у Приштини, могу да разговарају са мном, а ја ћу бити линк између њих и људи са којима они не желе да разговарају“, каже нови официр Београда у Приштини.

Са њим нису желели да разговарају већ су га чак и каменовали прошле године када је посећивао Приштину. Сада одлази без страха иако нема статус дипломате.

„Обезбеђење ће бити полицијско – од стране КПС, 24 сата у некој иницијалној фази. После ће се процењивати да ли за тако нечим треба има потребе, а ја се надам да ће врло брзо потреба престати и да ћу моћи нормално да функционишем без обезеђења. Ја се за своју безбедност нешто претерано не бринем“, рекао је Дејан Павићевић.

У почетку ће живети у хотелу, док се не реши питање трајног смештаја.

Б92