НЕ ЈЕЊАВА БУРА ПОВОДОМ КОСТИЋЕВЕ ИЗЈАВЕ ДА КОСОВО НИЈЕ ДЕО СРБИЈЕ

goran-divac-1

Академик Владимир Кањух: Косово и Метохија су део Србије

  • Све више Академика у САНУ, и редовних и дописних чланова, се ограђује од ставова председника Владимира Костића
  • Најављена су ових дана нова јавна изјашњавања чланова САНУ против Костићевих ставова о јужној српској покрајини
  • Врху Академије то јавно изјашњавање чланова сада не одговора, хтели би интерне и електронске сагласности, али то академици углавном не прихватају

3. март

Поштовани чланови Одељења медицинских наука САНУ, у одговору на предлог саопштења ОМН, изјављујем: Нема сврхе давати неку подршку Председништву и Председнику САНУ за рад по Закону и Статуту САНУ јер то није никакво актуелно питање.


Кардиоваскуларни патолог Владимир Кањух био је кратак и јасан што се тиче статуса Косова и Метохије

Стварно горуће питање је СТАВ Председника, Председништва, чланова САНУ и САНУ у целини према судбини Косова и Метохије. У том смислу, мој одговор је: ”КОСОВО И МЕТОХИЈА СУ ДЕО СРБИЈЕ”!

Академик  Владимир Кањух

* * * * * * * * * *

Одговор неуропсихијатра Душице Лечић Тошевски: да ли је Косово део Србије или не

3. март 2021.

Поштовани чланови Одељења медицинских наука САНУ,

Предлог саопштења ОМН (саопштење је приложено доле) садржи одговор на питање које није постављено.

Колико сам разумела у јавности и у Академији постављено је питање да ли је за САНУ Косово део Србије или није. Осећам обавезу да одговорим само на то питање.

Моје мишљење је следеће:

Косово и Метохија је света српска земља, наш архетип и духовна ризница. Косово је неотуђиви део Србије и то не може променити ни једна окупација нити политика.

С поштовањем,

академик др Душица Лечић Тошевски

* * * * * * * * * *

Напомена (објашњење) редакције Између сна и јаве:

Одељење Медицинских наука САНУ (ОМН) тражило је електронско и интерно (унутар Академије) изјашњавање академика о доле наведеном саопштењу ОМН. Зашто електронско и интерно изјашњавање, то зна само врх САНУ!

Наравно, неки академици на то не пристају него се лично, јавно и директно изјашњавају поводом става председника Владимира Костића „да Косово није део Србије, да Косово није српско,“ јер сматрају да је то кључно питање, а не давање подршке Председништву САНУ и њеном председнику.

Зато јавности дајемо на увид ту ориганалну преписку Одељења медицинских наука са писмом академицима послатим од секретара одељења Драгана Мицића.

* * * * * * * * * *

Прилог 1.

Одељење медицинских наука САНУ

„ПОВОДОМ НЕДАВНИХ ЗБИВАЊА У ЈАВНОСТИ ПОВЕЗАНИХ СА САНУ“ (!?)

Електронско изјашњавање

уто, 2. мар 2021. у 11:44 Odeljenje tehnickih i medicinskih nauka SANU <otmn@sanu.ac.rs> је написао/ла:

Поштоване колегинице и колеге, чланови Одељења медицинских наука,

у прилогу се налази предлог саопштења ОМН поводом недавних збивања у јавности повезаних са САНУ.

Молим Вас да саопштење прочитате, евентуално коригујете и допуните и обавестите гђу Наташу Станишић у Одељењу медицинских наука до четвртка  4. марта 2021. године да ли прихватате да га пошаљемо Извршном одбору . Након добијања Ваше сагласности саопштење би упутили Извшном одбору САНУ.

Са срдачним поздравом,

Секретар ОМН, Драган Мицић

САОПШТЕЊЕ  – ИЗВРШНОМ ОДБОРУ САНУ

Поводом недавних збивања у јавности повезаних са САНУ, Одељење медицинских наука сматра да треба инсистирати да се расправа међу члановима САНУ када се не слажу у неким питањима, врати у институционалне оквире САНУ ради очувања угледа који САНУ има у нашој земљи. Непотребни конфликти у јавним медијима могу само да наруше репутацију САНУ.

Сматрамо да сваки члан САНУ има право на сопствено мишљење и да за јавно исказано мишљење предузима личну одговорност. Исказивање мишљења се не може вршити у име САНУ, сем у случајевима када га САНУ овласти.

У нашим правним актима (Закон о САНУ и Статут САНУ) је предвиђена могућност да чланови САНУ дају мишљења о питањима која су у вези њихове експертизе из научне и стручне област којом се баве, а која су предмет рада САНУ.

Мишљења смо да није прихватљиво позивање на индивидуално изјашњавање по појединим питањима, уколико то није предвиђено Статутом и другим правним актима САНУ.

Одељење медицинских наука подржава досадашњи рад Извршног одбора, Председништва САНУ и председника САНУ имајући у виду да су њихове активности у САНУ биле засноване на поштовању Закона о САНУ и Статута САНУ.

Секретар Одељења медицинских наука  академик Драган Мицић

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ