Чудотворна икона из робне куће

У ноћи 27. јануара 2021. године, по благослову митрополита Санкт Петербуршког и Ладошког Варсануфија, око северне престонице одвијала се једна литија, коју је предводила чудотворна локотска икона Богородице „Умиљење“. Некадашњи једноставан лист папирног календара из продавнице, постао је чувена руска мироточива икона, која је са литијама прешла више од 15.000 км широм Русије и многих страних земаља. Како је све ово почело?

Наталија Николајевна Мурашкина, становница села Локот у Брјанској области, одавно је желела да набави икону Пресвете Богородице „Умиљење“ – управо ону пред којом је свети Серафим Саровски волео да се моли. Али она је живела далеко од великих градова, а у руској провинцији у првој половини деведесетих није било таквих продавница где би икона могла да се купи.

Ипак, једног дана у робној кући Наталија је видела велики зидни календар за протеклу годину, где је била одштампана управо та икона, и коју су запослени планирали да баце. Не размишљајући о томе да је календар истекао, одмах га је купила, пажљиво је исекла слику и окачила је о зид. Током молитве, она се свакодневно обраћала Пресветој Богородици, гледајући ову слику. То је трајало око пет година, све док у њеном дому нису почела да се догађају – чуда.

Једном 1999. године, у радни дан, када је Наталија Николајевна остала кући због болести, изненада је осетила диван мирис. Мирис цвећа долазио је са слике из календара који је висио на њеном зиду. Исте вечери, Наталија и њен супруг одлучили су да слику ставе у оквир. Скинувши је са зида, супружници су са изненађењем установили да се лице Богородице појавило и на – полеђини.

Следећег дана пар је читао акатист пред ликом Богородице. А икона је почела да мироточи! Од тада, до данас, њено мироточење траје готово целе године, осим у дане Великог поста.

Вест о мироточивој икони у селу у Брјанској области брзо се проширила у Русији, Белорусији и Украјини. Ходочасници су стигли до села. Уместо оквира за чудесну икону, направљена је двострана риза – на полеђини открива самонасталу слику Богородице (на њој неки верници виде и друго лице испод слике Пресвете, слично лицу Спаситеља на Торинском платну). Владика Мелцхизедек (Лебедев), који је тада био на челу Брјанске епархије, посетио је село Локот и, одслуживши овде молебан, приметио је: „Био сам на Атосу, у Јерусалиму, али нисам видео такво чудо.“

По благослову Његове Светости Патријараха московског и целе Русије Кирила и Алексија II, као и примата украјинске, белоруске и молдавске православне цркве, локотска икона „Умиљење“ учествовала је у сверуским и међународним верским поворкама: Курск – Дивеево, Москва – Минск – Кијев, Кишињев – Севастопољ – Адлер, Санкт Петербург – Јекатеринбург итд. Посетили су многе епархије Руске православне цркве. 2003. учествовала је на прославама посвећеним 100-годишњици канонизовања светог Серафима Саровског, са благословом Његове Светости Патријарха Алексеја II. Ношена је пред моштима током поворке од Сарова до Дивејева. 2008. године, а по благослову митрополита Јекатеринбуршког и Верхотурског Викентија, икона је заједно са чудотворном иконом Богородице „Теодоровскаја“ учествовала у традиционалној литији до Манастир Царских мученика.

Струјање смирне је само по себи несумњиво хришћанско чудо. Али постоје друга чуда су повезана са локотском иконом Богородице. Друге иконе које се поставе поред ове слике, такође почињу да мироточе!

Рам локотске иконе Богородице Умиљење“ обилно је украшен цвећем. Необјашњиво, део чудесних својстава прелази из светиње у њих. Протојереј Александар Митрушин, настојатељ храма из Оролске епархије, говорио је о чуду које се догодило парохијанину његовог храма. Он је примио једну од осушених ружа које су красиле икону. Враћајући се кући, био је принуђен да се неочекивано заустави: унутрашњост аутомобила била је испуњена јаким цветним мирисом, а прозори прекривени росом.

И, можда, најважније: молитвама Пресвете, њена Локотска икона даје исцељење људима који пате од разних болести. Ево само једног од многих таквих случајева. Становник Брјанска, припремајући се за операцију уклањања малигног тумора, молио се пред овом иконом. Лекари су били изненађени када је ултразвучни снимак, убрзо након овога, показао да тумора нема! Међутим, лекари су инсистирали на операцији. Након што су направили рез на месту где је тумор раније био, лекари су били запањени што су на његовом месту пронашли само малени чир! Има много таквих сведочења о излечењу тешко болесних пацијената молитвама пред светом слиом Локотског; многи случајеви исцељења и чудесне помоћи испричани у првом лицу детаљно су документовани.

2006. године, на састанку одржаном у оквиру Божићних читања одржаних на Московском државном Универзитету, догађаји у вези са иконом Богородице „Умиљење“ проглашени су као чуда. Чланови Синодске богословске комисије, свештенство, иконописци, научници и уредници православних публикација, који су проучавали ово питање, позвани као независни стручњаци. И једногласно су прогласили чудотворном.

Икона Богородице „Умиљење“, иако се сада зове Локотскаја, већином је на путу. Већ је посетила цркве и манастире готово свих епархија Руске православне цркве, кренула је пред препуним литијама, како домаћим, тако и међународним. Ових дана, поштована слика Блажене Дјевице Марије налази се у манастиру монаха Серафима Саровског.

Извор: Пријатељ Божији