„Природњачки музеј престаје да постоји после 125 година“

По свој прилици, Природњачки музеј у Београду, републичка установа културе од националног значаја, после 125 година трајања, у години када обележава свој јубилеј, престаће да постоји, можда већ до краја овог месеца! Изгледа да Србији више није потребна институција која је основана 19. децембра 1895. године на иницијативу највиђенијих и најобразованијих људи тога доба и која је међу најстаријим установама културе, науке и образовања, не само у Србији већ и на Балкану – рекла је Оља Васић, која је некада радила у овој установи.

Природњачки музеј чува непроцењиво природњачко покретно културно и научно наслеђе које обухвата око два милиона примерака стена, минерала, фосила, биљака и животиња, који сведоче о саставу, структури, распрострањењу и променама живог света у простору и времену.

– Збирке музеја су и непроцењиве за процену и предвиђање будућег развоја и опстанка природе у Србији. Која установа у Србији има знање, искуство, стручњаке, капацитете, компетенције, да настави досадашњу мисију Природњачког музеја – упитала је она, и додала:

Prirodnjački muzej FOTO: Printscreen

– Односно да заштити покретно природњачко културно наслеђе, акумилира знања о природи Србије и чува га у збиркама које су својеврсне централне базе података о укупној природи Србије и Балкана, и без којих се ниједна студија из области биодиверзитета, екологије или заштите природе не може сматрати потпуном нити релевантном, размени знања и искуства, на националном и међународном нивоу, са стручњацима и институцијама, кроз разне видове сарадње, шири и дели знања о природи у сврху образовања и уживања путем изложби, предавања, семинара, радионица, научно-популарних и популарних публикација намењених јавности, деци предшколског и школског узраста, студентима, особама са посебним потребама – навела је Васић, и констатовала да ако Србији не треба Природњачки музеј, можда треба грађанима!

Истог проблема дотакла се и Скупштина слободне Србије, која упозорава на исту ствар – да ће Природњачки музеј у Београду, ускоро (у години свог јубилеја), изгубити 125 годишњи статус значајне самосталне националне установе културе, науке и просвете.

– Одлучено је да се Музеј незаконски пребаци из надлежности Министарства културе у Министарство заштите животне средине и да се припоји Заводу за заштиту природе, чиме ће постати само једна радна јединица Завода, без других обележја и значаја. Покушаји успостављања дијалога са Министарством културе, како би се разјаснили разлози и намере, нису наишли на одзив. Стручна јавност није ни обавештена нити питана за мишљење о оваквој намери надлежних органа – навели су они, и додали:

– Природњачки музеј је једна од пет првооснованих институција српске културе, установа високе академске, научне, образовне и историјске репутације, и као таква постоји у Закону о култури, Закону о културним добрима, свим досадашњим стратегијама развоја културе Републике Србије укључујући и актуелну за период од 2020. до 2029. године, у недавно расправљаном нацрту Закона о музејској делатности, па чак и у Закону о заштити природе, али и многим другим документима. Према садашњим плановима, Природњачки музеј ће изгубити статус самосталног музеја, а таква је замисао, чини се, донета напречац, без добре намере и доброг промишљања, а очигледно и без законске припреме – навели су.

Ministarstvo kulture FOTO: Printscreen

Тражили смо одговор и објашњење и од Природњачког музеја, али и од Министарства културе и Министарства заштите животне средине, међутим, до објаве овог текста нису одговорили!

Извор: Директно