Дачић: Ставићемо тачку на прошлост

ivica-dacic-izdajnik-ne-razgovara-sa-srbimaПремијер Ивица Дачић рекао је на седници Савета безбедности УН да је Србија чврсто решена да стави тачку на прошлост „коју не може да измени“, али да зато може да утиче на будућност.
Дачић је на седници посвећеној Косову подсетио да су Приштина и Београд после 11 рунди преговора постигле историјски споразум. Он је рекао да је то први такав споразум две стране, које у будућности тек очекују преговори о статусу СПЦ, питању повратка расељених и имовине.
Премијер Србије рекао је да сви разговори треба да буду вођени не задирући у питање статуса Косова и додао да је Србија показала своју спремност да се превазиђе садашње стање у односима.

Први споразум између Београда и Приштине предвиђа формирање заједнице општина са већинским српским становништвом. На тој територији биће вођено рачуна о етничкој структури у војсци, полицији и другим органима власти, рекао је Дачић. Српски премијер указао је да су раније Срби били насељени у 427 места, а да је од тога данас 311 етнички очишћено.

„Повратници добијају декларативну подршку за повратак, али се све завршава на томе“, рекао је Дачић.

Од расељених лица, чак 96.000 живи испод прага сиромаштва, рекао је Дачић. Он је додао да се, према подацима УН, од 1999. године вратило 22.982, од чега су 42,6 одсто Срби.

Извештај указује на постојање и даље значајних безбедносних изазова, рекао је Дачић. Он је навео да је зато веома важно присуство мисије Унмика на Косову и њено даље јачање.

Напади на СПЦ и њене објекте и даље су учестали, а ни у једном случају нису приведени починиоци, рекао је Дачић и додао да би једна од тема разговора Приштине и Београда требало да буде и српска културна и верска баштина на Косову.

У прва четири месеца забележено је преко 60 етнички мотивисаних напада, од којих неки прођу и непријављени.

Дачић је рекао да Влада Србије нема поверења у приватизацију коју спроводе косовске власти. Додао је да је Србија деценијама улагала у предузећа на Косову и да се у приватизацијама које се сада спроводе на Косову не пошутју права радника који су радили у тим предузећима, а сада су расељени у Србији.

Премијер Србије позвао је косовске власти да заједнички наставе да траже решење која ће бити у интересу оба народа на Косову.

БЕТА