Расплиће се Гордијев чвор око гасовода „Северни ток 2“

barza-Fortuna

Да ли ће ЕУ, на челу са Немачком, успети да самостално реализује своју енергетску стратегију без мешања САД

  • Велика дипломатска, политичка и економска борба између Русије и САД око реализација гасовода „Северни ток 2“ капацитета 55 милијарди тона гаса годишње, која траје протеклих неколико година говори о великим интересима који владају у овој области. Немачка сматра немерљивом штету која би настала прекидом изградње Северног тока у завршној фази, а Америка и даље тврди да ће само ваздух протицати цевима гасовода, јер жели да свој течни гас продаје Европи!
  • „Северни ток 2“ је најдужи подводни гасовод на свету, преко ког ће се дужином од 1.230 километара транспортовати 55 милијарди кубних метара природног гаса на годишњем нивоу од руске обале на Балтичком мору до града Грајфсвалда у Немачкој.
  • Према прогнозама стручњака реално је да први кубни метри природног гаса потећи из Русије за Немачку у току ове године! Треба положити преосталих 75 километара гасовода наредних месеци и то у немачким и данским водама.
  • Спор је толико важан и крупан да би због његовог нерешавања могло да дође до врло озбиљне политичке кризе у односима САД и Русије и до тензија које би могле да изазову политичку и војну нестабилност.

Пише: Јово Вукелић

Дугогодишњи притисци и уцене САД на немачку и друге европске земље да се обустави градња гасовода „Северни ток 2“ довели су ових дана до тога да поједини представници немачког парламента (Бундестага) чак траже да се са САД више не воде разговори о обустављању изградње „Северног тока 2“! Овај предлог, иако су дали посланици опозиционе Леве партије, говори о изгледној пропасти политике санкција које су САД раније (децембра 2019) увеле Немачкој и европским компанијама како би обуставиле завршетак изградње гасовода „Северни ток 2“ и транзит гаса из Русије до Немачке.

Радови су ипак настављени у децембру 2020. И руски брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама, а радови се настављају и ових дана.

Мапа гасовода “Северни Ток 2” дужине 1. 230 километара, капацитета 55 милијарди  тона гаса годишње

Пошто САД, уз све континуиране притиске и претње санкцијама европским земљама, посебно Немачкој, није успела да заустави градњу важног гасовода „Северни ток 2“, а и сами Руси, без обзира на уведене санкције, изводе, без дужег прекида, завршне радове на полагању гасовода под морем, САД је преостало само да условљавају проток гаса, ако би Русија кршила људска права. Али, ни тај захтев САД  ниједна од европских земаља не жели да прихвати и да повезује са завршетком гасовода и испорукама руског гаса…

 „Гаспром“ планира да гасовод проради ове године

Велика дипломатска, политичка и економска борба између Русије и САД око реализација гасовода „Северни ток 2“ капацитета 55 милијарди тона гаса која траје протеклих неколико година говори о великим интересима који владају у овој области. Немачка влада сматра немерљивом штету која би настала прекидом изградње Северног тока у завршној фази, а Америка и даље тврди да ће само ваздух протицати цевима гасовода, јер жели да свој течни гас продаје Европи! Све би то било у реду да амерички гас није дупло скупљи од руског!

Немачка, притиснута америчким уценама, чак је у једном моменту (августа 2020)  предложила САД (без знања Бундестага) да издвоји више од једне милијарде евра за (за изградњу два терминала за течни плин у Немачкој) као подршку за извоз течног гаса из САД-а у Европу.Тај предлог многи су у Немачкој и шире оценили  „застрашујуће наивним покушајем подмићивања Вашингтона“, који иначе„игнорише правила слободне светске трговине и међународно право“. Али, препотентни Вашингтон ни тај предлог Немачке није прихватио!?!  Зато што су САД требале да се за узврат одрекну противљења градњи и раду „Северног тока 2“.


Северни ток 3: и то је врло могуће, кажу највиши званичници Русије

:::::::::::::::::::::::::

Ернст: Зашто се Вашингтон уплиће у наше послове

Председник Kомитета за енергетику немачког парламента Kлаус Ернст се недавно увређено запитао: “Па зар да ми о нашој енергетској политици разговарамо са Американцима?” Ернст истиче да је “Северни ток 2″ европски пројекат и Вашингтон у то не би требало да се уплиће”.

Ипак, Немачка и САД изгледа да и даље преговорају.

:::::::::::::::::::::::::

Иначе „Северни ток 2“ је најдужи подводни гасовод на свету, преко ког ће се дужином од 1.230 километара транспортовати 55 милијарди кубних метара природног гаса на годишњем нивоу од руске обале на Балтичком мору до града Грајфсвалда у Немачкој. Према најновијим плановима „Гаспрома“, и поред застоја од десетак месеци ( од децембра 2019) у завршној фази градње гасовода због америчких санкција, реално је очекивати да сва полагања цеви (брзина је око 3 километра цеви на дан)  пробе, тестови и сагласности буду готове у току ове 2021. године, до Ускрса.


На постављању гасовода раде  барже и бродови “Мурман” и “Балтички истраживач”. Почетком фебруара на постављању гасовода радиће и брод “Академик Чарски”, као и “Максим Горки” (радови у близини Лубмина у Немачкој)

„Газпром“  од почетка  градње гасовода пре шест година има финансијску подршку и чврсте уговоре са пет западноевропских компанија – аустријским ОМВ, англо-холандским „Шел“, француски „Енгие“ и две немачке компаније „Унипер“ и „Винтершел“.

Полаже се у море последњих 75 километара гасовода

Експерт Фонда националне енергетске безбедности Игор Јушков каже да је најважније да се заврши градња преосталих 75 километара гасовода наредних месеци (и то у немачким и данским водама) , а затим ће бити потребно још два месеца да се пусти у експлоатацију. То значи да је реално да први кубни метри природног гаса потећи из Русије за Немачку у току ове године!


Завршни радови на терминалу гасовода “Северни ток 2” у немачким водама

Кад се оставе по страни ови важни технички и економски детаљи изградње гасовода остаје важна политичка чињеница да се од почетка против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно борила Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса (са три милијарде долара на једну милијарду), као и три европске земље Пољска, Летонија и Литванија, јер их гасовод мимоилази (заобилази). Уз њих, главни противник изградње гасовода је Америка, које хоће да земљама ЕУ продаје свој течни природни гас.

Уз то, немачка канцеларка Ангела Меркел не одустаје, уз све америчке претње, од подршке завршетку гасовода. Не прихвата оцену САД да ће гасовод повећати енергетску зависност Европе од руског гаса и угрозити безбедност Европе.  И Француска, председник Емануел Макрон подржава Немачку  по овом питању, па је лакше трпети и одупирати се америчким претњама.


Меркел и Путин  су одавно постигли договор око гасовода: да ли Америка може да га сруши

С друге стране, о значају овог пројекта за Русију најбоље говори податак да су Руски ловци-пресретачи МиГ-31БМ узели под заштиту Северни морски пут. Летелице ескадриле Северне флоте ће дежурати на острвским и копненим аеродромима на Арктику. Руси не желе никаква непријатна изненађења у пројекту чија се вредност мери мијијардама евра.  Гасовод је стратешки национални нтерес Русије и она ће га бранити свим средствима, став је највишег руководства из Кремља.

Није у питању само инвестиција у гасовод вредна више од 10 милијарди евра, већ право на слободну трговину, гарантовану међународним уговорима и правом. Русија се снажно противи кршењу тих споразума.


Полагање цеви гасовода у дубине Балтичког мора и до 200 метара руски бродови обављају перфектно и брзо, руски брод за полагање цевовода на дну мора “Фортуна”  на делу

Да ли ће Европска унија, на челу са Немачком успети да самостално реализује своју енергетску стратегију и реализује је сама, без страног, америчког мешања остаје да се види наредних недеља.

У сваком случају предстоји наредних месеци завршна рунда неизвесног меча између САД, и неколико земаља  (Пољска, Литванија, Естонија, Летонија и Украјина) с једне и већине главних европских земаља (Немачка, Француска, Холандија, Белгија, Аустрија, Данска…) и Русије, с друге стране.

Спор је толико важан и крупан да би због његовог нерешавања могло да дође до врло озбиљне политичке кризе у односима САД и Русије и до тензија које би могле да изазову политичке и војне нестабилности.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ