Еколошка катастрофа: Филм о загађености у Смедереву и Кинезима

Кинези су били ти који су фабрику поново покренули, отворили су врата за 5.000 радника из Смедерева, али је почео црвени прах да излази из димњака, који је прекрио не само фабрику него и аутомобиле, куће и биљке – део је навода из документарца светске продукције VPRO и DE HAAIEN о Србији, Смедереву и еколошкој катастрофи који кинеске компаније праве.

У видеу који је објавио Покрет Тврђава наводи се да је Никола Крстић из Смедерева покушао да ступи у контакт са новим власницима фабрике, звао их, слао мејлове, питајући их да ли ће престати са емитовањем те опасне прашине.

Zagađenost u Smederevu FOTO: Printscreen

Одговор није добио. Онда је кренуо са борбом. Никола је приметио да све више камиона са опасним отпадом излази ван железаре. Када је отишао да провери, приметио је да је долина све мања и да постаје брдо. Врло је бизарно, направили су ово брдо шљаке без икаквих дозвола. Ово изгледа као еколошка катастрофа, зашто српске власти не ураде више? Да приморају Кинезе да инвестирају у екологију – питања су која се провлаче у овом документарцу.

А Крстић одговара да је то „мало политичко питање“, што изазива чуђење странаца, који га очигледно баш и не разумеју.
Власти не желе да направе проблем са Кинезима, Кина је важан партнер српској економији. Имам проблеме, зову ме, прете ми, није то ништа ново, то је нормално у Србији . Зову те и кажу. Не ради то. Буди паметан. Не ради то – рекао је Крстић.

Извор: Директно