Нове увреде из Софије: Бугарски вицепремијер назвао Србију окупатором

кресимир-корачов

“Током српске окупације за време Тита називали сте себе Југословенима и то је ваше право, али не крадите нашу историју”, изјавио је вицепремијер Красимир Карачанов, обраћајући се званичном Скопљу.

Каракачанов је за “бТВ” рекао да су Бугарска и Северна Македонија 2017. године потписале споразум који обавезује стране да не износе територијалне захтеве, да не користе језик мржње и не краду историју једна од друге.

Као одговор на примедбу водитељке да наведене тачке звуче као врло опште формулације и да Македонци и даље сматрају револуционара Гоце Делчева Македонцем, политичар је рекао да мишљење човека о нечему није увек у складу са реалношц́у.

“Некад су мислили да су наследници Александра Великог”…

– Шта значи “мислимо”? Ако ја, на пример, мислим да сам Мексиканац, да ли ме то чини Мексиканцем? Многи Бугари можда желе да буду Бугари, а да почну да живе у Калифорнији, да ли их то аутоматски чини Американцима? У међународном праву и међународним односима не постоји аргумент “мислим”. Некад су мислили да су наследници Филипа и Александра Великог, али су им Грци рекли “не, не не, ви нисте њихови наследници”, и они су се сложили – рекао је вицепремијер.

Каракачанов је додао да исто тако Скопље не може да искривљује чињенице, називајуц́и цара Самуила македонским царем, када је он у историји познат као бугарски владар. Додао је да је и Гоце Делчев био Бугарин и да докази за то постоје у документима Турске и САД.

“Идеју о македонској нацији створила је Коминтерна”

Према мишљењу политичара, Северна Македонија покушава да прогура лаж да наводно Бугарска покушава да Македонцима одузме право на самоопредељење.

– Не приморавамо их да промене свој идентитет и језик. Говоримо им да се зову како год желе. Македонцима. Током српске окупације називали сте себе “Југосрбима” или “Југословенима” – у Титово време. То је ваше право. Али не треба говорити “себе зовем Македонцем, јер је Гоце Делчев био Македонац, или је цар Самуило био Македонац” – рекао је Каракачанов.

Он је предложио Скопљу да “каже истину”. Под истином он подразумева то је да је “идеју о македонској нацији створила Коминтерна 1933. године у Москви”.

– Та идеја је у Југославији заживела због Југословенске и Совјетске комунистичке партије. Наметали су и насилно, с обзиром да је у самој Македонији било погубљено 12-13 хиљада Бугара (мисли се вероватно на догађаје из јануара 1945. године када су током политичког терора Македоније убијани или подвргнути репресији становници који су се изјашњавали као Бугари) – додао је Каракачанов.

Извор:
МАГАЦИН