Све што треба да знате о ковид пасошима

pasos2

Откада је пандемија званично проглашена, спекулисало се о увођењу такозваних ковид пасоша који би представљали неку врсту потврде о вакцинацији са којом би се границе за све путнике поново отвориле.

Владе широм света разматрају евентуално увођење такозваних “вакцина пасоша” у борби против пандемије коронавируса али и у покушају да поново покрену своје економије.

Амерички председник Џо Бајден затражио је од надлежних органа да размотре могућност повезивања сертификата о вакцинисању против коронавируса са медицинским картонима, док Данска у Европи већ увелико ради на развоју дигиталних пасоша који би требало да олакшају прелазак граница тако што ће садржати потврде о тестирању и вакцинисању.

Локални медији преносе да је Грчка почела да издаје дигиталне сертификате о вакцинацији за своје грађане који приме вакцину против короне, помоћу којих могу да се крећу без рестрикција између региона, а очекује се да ће исте погодности имати и путници који са сличном потврдом уђу у земљу.

На који ће се начин у будућности путовати још увек је неизвесно, али су ковид пасоши засад свакако врло могућа опција.

Шта је ковид пасош?

Корона пасош испрва је био замишљен као пасош имунитета, односно потврда која каже да је особа прележала ковид 19.

Он би могао да се користи за улазак на места на којима је људима без њега забрањен приступ.

За добијање овог пасоша, морали бисте да имате позитиван тест на антитела која тело прави након што је било изложено вирусу.

Међу онима који раде на развоју ових пасоша су биометријска компанија иПроов и сајбербезбедносна компанија Мвине чије вакцина-пропуснице тренутно тестира британска Национална здравствена служба која је средства за то добила од британске владе.

Зашто вам је потребан ковид пасош?

“Имунитетски пасоши” су се као концепт помињали још на почетку пандемије са објашњењем да би они омогућили људима који су на један или други начин стекли имунитет на коронавирус да се слободно крећу. Са све извеснијим доласком вакцине, идеја је модификована – доказ о вакцинацији је најбољи имунитет.

Са друге стране, у последње време многи упозоравају да доказ о вакцинацији и имунитет ипак нису исто и да чињеница да је особа примила вакцину не значи нужно да више не мора да се придржава свих мера.

Очекује се да ће масовна вакцинација олакшати прелазак граница и с временом олабавити рестрикције које су људима онемогућиле кретање у пандемији, али ће то грађанима неминовно наметнути избор – да вакцином себи купе карту за слободу или да пролонгирају агонију локдаунова и карантина.

Пошто је француска влада проследила скупштини закон којим се онима који су вакцинисани против коронавируса омогућава приступ јавном превозу, ресторанима, културним установама и другим јавним местима, повела се полемика да ли ће такозвани “зелени пасоши” бити обавезни за све који кроз неко време буду хтели да путују у иностранство, а премијер Жан Кастекс рекао је да та идеја свакако није револуционарна.

“Не можете ићи ни у Танзанију, а да се нисте вакцинисали против маларије, зар не?”, навео је Кастекс.

И израелски министар здравља планира да уведе издавање зелених пасоша онима који су вакцинисани. Они који га буду добили ће моћи да присуствују културним догађајима, одлазе у ресторане али неће морати ни да иду у изолацију ако су били у друштву неког зараженог. Зелени пасош ће добити две недеље пошто добију другу дозу вакцине. Они ће моћи и да путују у иностранство без тестирања.

Лоше стране ковид пасоша

Највећи проблем са зеленим пасошима на почетку ће бити што се не зна како ће се која вакцина показати, и да ли ће неке земље тражити баш да сте вакцинисани на пример Фајзер или Модерна вакцином.

Проблематична је и валидност такозваних “дигиталних здравствених пасоша”, или “вакцина пасоша” како их све више људи назива, пошто још увек није званично потврђено да би се они сматрали средством које спречава трансмисију вируса преко граница.

Док би ови пасоши, са једне стране, служили враћању слободе кретања грађанима којима је она одузета у пандемији, са друге стране се отвара питање етичности због потенцијалне злоупотребе личних слобода и приватности. Ту је, такође, и питање дељења личних података о здрављу са трећим лицима.

Они који раде на развоју технологија за израду ових пасоша упозоравају, такође, да таква средства вуку и последице, укључујући потенцијално искључивање целих група из друштва и позивају званичнике да добро размисле да ли су им ковид пасоши потребни и како би их користили.

Преко апликације до слободе

Дигитални пројекат ЦоммонПасс донекле би могао да реши проблеме који коче увођење вакцина пасоше.

Апликација ЦоммонПасс нуди безбедно дељење података о здрављу, а швајцарска непрофитна организација која је креирала ЦоммонПасс истиче да је циљ апликације да “омогући дигиталне алате за јавно добро”.

Извор:
НОВА