Суд УН: Лондон нема суверенитет над Чагосом – већ Маурицијус

london

ЛОНДОН – Суд за поморско право УН донео је пресуду према којој Велика Британија нема суверенитет над архипелагом Чагос, истичући да Лондон није испоштовао претходне пресуде у којима је затражено да га врати Маурицијусу, преноси „Гардијан”.

Премијер Маурицијуса позвао је Велику Британију да оконча „незакониту окупацију” архипелага Чагос, након што је Лондон тврдио да има суверенитет над стратешки важним острвима у Индијском океану, које је одбацио и специјални суд за поморско право УН у Хамбургу.

Ова пресуда изазваће велике потешкоће за Лондон, с обзиром на то да архипелаг представља главно стратешко место Велике Британије у Индијском океану, наводи лист, преноси Танјуг.

Велика Британија је задржала архипелаг Чагос након што је Маурицијус стекао независност 1968. године, када му је исплатио преко 4,5 милиона евра (четири милиона фунти) за острва.

Међутим, према саветодавном мишљењу Међународног суда правде из 2019. године, које је усвојила и Генерална скупштина УН, Велика Британија је прекршила међународно право када је тражила да задржи своје право на архипелаг.

Лондон је игнорисао мишљења Међународног суда правде и УН, одбацујући их као саветодавна.

Због тога је Маурицијус отишао на специјални суд за поморско право УН да тражи своја права, и то преко захтева за решавањем другог поморског спора са Малдивима, другог најближег острва у водама око архипелага.

Специјални суд за поморско право УН је пресудио да је захтев Маурицијуса за полагањем права на Чагос у складу са претходним међународним пресудама.

Суд је такође донео пресуду према којој Малдиви не могу да избегну преговоре око поморских граница са Маурицијусом тврдњама да је постојао валидан спор око суверенитета над Чагосом између Маурицијуса и Велике Британије.

Малдиви су покушали да се одбране од умешаности поморског суда и истакли да спор око Чагоса постоји између Велике Британије и Маурицијуса и да то значи да не морају да преговарају са својим суседом.

Ови приговори на надлежност суда одбачени су са осам гласова за и једним гласом против.

Извор:
ПОЛИТИКА