Четнички војвода Николић уз Јахјагу на „новој страни историје“

nikolic-jahjagaПредседник Европског савета Херман ван Ромпеј оценио је у Братислави да је присуство председника Србије Томислава Николића и самозваног председника самопроглашеног Косова Атифете Јахјаге на Самиту држава централне Европе историјски помак и поручио да земље ЕУ желе да Србија и Косово буду успешне на свом европском путу.

Ван Ромпеј је у поздравном говору на отварању Самита у Братислави посебно поздравио напоре домаћина и конструктиван став Николића и Јахјаге.

„Имамо задовољство да будемо сведоци да и Србија и Косово први пут учествују на једом међународном скупу на председничком нивоу. То је историјски помак и тај огроман корак је у потпуности у складу са напорима ЕУ да донесе трајни мир и стабилност на Балкану и у Европи“, рекао је Ван Ромпеј.

Према његовим речима, постизање бриселског споразума је огроман успех и сада су све стране посвећене да заједнички раде на будућности у ЕУ, пренели су београдски медији.

„Земље ЕУ желе да Србија и Косово успеју“, нагласио је шеф Европског савета.

Он је поручио да је и ЕУ „саграђена“ на помирењу после Другог светског рата и указао да такав дух, дух помирења, данас показују и Београд и Приштина.

Ван Ромпеј је истакао да конфликти које је наизглед веома тешко решити, као што је „онај који је разорио западни Балкан“, могу бити превазиђени само захваљући поверењу и посвећености обе стране.

СРНА