„Дивљи запад је песма за ово што видимо у Србији“

Председник Одбора Српске академије наука и уметности (САНУ) за изучавање флоре и вегетације Србије Владимир Стевановић оценио је да смо као друштво веома дуго запуштени што се тиче односа према животној средини, напомињући да према њој постоји игнорантски однос пре свега у оним структурама које би требало да брину о заштити животне средине.

Vladimir Stevanović, Printscreen/Youtube/Nova ekonomija

– На пример, ми сада причам о аерозагађењу, а званични податак Министарства заштите животне средине гласи да се свега осам одсто отпадних вода у Србији пречишћава – истакао је Стевановић за нови број недељника Време.

Он је рекао да је и Завод за заштиту животне средине, који би требало да буде водећа институција у одбрани природе, „потчињен политици“, наводећи да је на место директора доведен човек из Српске напредне странке „који за потребе власти обезбеђује све што треба, све што траже; сви папири и дозволе за нарушавање заштићених зона лако се добијају“.

– Дивљи запад је песма за ово што се код нас догађа. Рекао бих још нешто. Очувана природа је, између осталог, и лична карта Србије и мора да буде приоритетна брига државе – истакао је Стевановић.

Ilustracija, FOTO: Direktno.rs

Говорећи о Београду на води, Стевановић је рекао да је направљен да би се подигле фараонске пирамиде и куле, „јер не види други смисао такве мегаломаније“.

– Ко ће ту да живи, како ће да оживи тај град у граду. Он и изгледа испразно, зато што су га замислили непродуховљени људи чија је једина покретачка снага новац и профит. Њима је важно да оставе нешто што ће људи да виде, а оно што се не види, на пример систем за пречишћавање вода, то им уопше није битно. Или неки нови парк, и то се не види – упозорио је Стевановић.

Beograd na vodi, FOTO: Privatna arhiva

Извор: Директно