ПРОБЛЕМ СЕ ЗОВЕ ВАКЦИНА?

corona_3
Костантино Ћеолдо

Италија је, као и друге државе у свету, пре неколико дана започела кампању за вакцинацију због заразе Covid-19. Барем за сада, кампања је усмерена ка РНА вакцини, коју производи позната корпорација Фајзер (Pfizer).

Употреба ове вакцине (у ствари, било које предложене анти-ковид вакцине) је довела до класичних и познатих подела на присталице/противнике, а то је особина италијанског друштва, посебно када су у питању важне теме за становништво.

Ова два фронта су јасно подељена. Један поздравља нову вакцину као јединог правог спаситеља човечанства и заборавља да је Господ на Крсту једини прави Спаситељ човека и да то није златно теле у облику капи. Али, знате, људска душа је слабашна, а страх од смрти је моћан покретач. Свако бира своју идолатрију, када се испостави да најновији модел смартфона очигледно бескористан у заштити од смртне инфекције, па се тако још и покаже да тај смартфон није ни оно мање божанство, које би могло да буде од користи да би се човек поново осећао фино “са финим људима, јединима који вреде”, када све ово прође. Ако прође.

Други фронт су противници вакцине, људи који су противници зато што за то постоје разлози (на пример, због употребе абортираних фетуса у развоју вакцине или склоност ка иновативној, али очигледно незрелој технологији са могућим катастрофалним последицама по човечанство), али су ти разлози понекад  отворено ирационални.

Ових дана се у Италији говори о томе да вакцине постану обавезне и да се уведу ограничења за оне који се не вакцинишу: отпуштања – ако се ради о државним службеницима који одбију вакцинисање, или забрана одласка у биоскопе, барове, хотеле, путовања авионом или на удаљене туристичке дестинације, за све остале. Овоме је лако приговорити јер, ако се оваква економска ситуација настави, више нећемо ни имати барове, хотеле, туризам, путовања на удаљене дестинације, али припадници одређене класе, који живе у вечној садашњости као осетљиве пахуљице, овакво становиште занемарују.

Са којим законским ограничењима се морају суочити централна италијанска влада и регионалне владе, како би убедиле или присилиле противнике вакцинације да се вакцинишу? Аугусто Синагра, италијански професор права и правник, још једном је пристао да одговори на неколико питања.

Под којим условима је познати (и злогласни) Обавезни здравствени третман могућ у Италији? Да ли је ово чисто психијатријски третман или је свет генеричкији?

Обавезан здравствени третман се може уредити на захтев градоначелника општине или његовог изасланика и на основу извештаја лекара. Захтева да се утврди да је особа, макар и привремено, неспособна за самосталне одлуке. Медицински, ради се о психијатријском третману.

Да ли је Светска зсравствена организација објавила COVID-19 “пандемију” или није?

На основу оног што разумем, не изгледа ми да је СЗО икада званично објавила статус глобалне пандемије због  COVID-19 инфекције.

Које делове националних закона или међународних споразума Влада може да прекрши, ако намеће  COVID-19 вакцинацију?

Свака владина одредба о општој вакцинацији против Covid-19 кршила би исти закон који се односи на Обавезни здравствени третман, као и члан 32 [италијанског] Устава и Конвенцију из Овиједа из 1999. године. Осим ако не постоји оправдана потреба за заштитом јавног здравља, али би то захтевало научно утврђену извесност учинковитости вакцине, као и то да вакцина не штети здрављу појединца. Таква извесности тренутно не постоји.

Шта би се променило увођењем обавезне вакцинације у детињству?

Тренутна обавезна вакцинација у детињству има сврху заштите здравља свих, као и сâме деце, а спроводи се вакцинама које су годинама детаљно тестиране, а које су у складу са сврхом имунизације и изгледа да не узрокују било какву штету по здравље.

Обавезна вакцина, можда посредно утиче на приступ јавним местима, летовима, хотелима и наставку рада. Суочавамо ли се, можда, са не тако прикривеном кампањом застрашивања?

Ова кампања служи застрашивању. Било која посредна или непосредна мера има за циљда ограничи права и слобода оних који одбију Covid-19 и то би било крајње нелегитимно и предодређено на неуспех.

Извор:
ГЕОПОЛИТИКА РУ