ОДЛАЗАК СЛОБОДЕ ГОВОРА НА ЕНГЛЕСКИ НАЧИН

cutanje

Почетком децембра прошле године полиција у Великој Британији покренула је истрагу против хришћанског апологете. Није довољно да припадници „ЛГБТ заједнице“ буду остављени на миру и да живе свој живот. Циљ им је да сузбију слободу говора и слободу савести, тако да се нико ни не усуди да критикује њихов начин живота.

Почетком децембра 2020, полиција Северног Јоркшира покренула истрагу поводом „злочина из мржње“ против хришћанског апологете Бена Џона у Британији, а неколико дана касније министар вера владе у сенци, Џенет Даби, поднела је оставку. Та два догађаја нису директно повезана, али откривају исти тренд. Идемо редом.

Англиканска црква Енглеске објавила је на мрежи видео снимак – трејлер за свој званични пројекат „Живот у љубави и вери“ – у којем англиканске вође, укључујући Кентеберијског надбискупа, Џастина Велбија, промовишу ЛГБТ агенду. Видео приказује мушкарца који каже да је хришћанин и хомосексуалац и да је срећан што је нашао цркву која га прихвата онаквим какав јесте. Такође су приказане две жене, од којих је једна трансродна и која себе сматра мушкарцем, а такође је и службеник Уједињене реформистичке цркве (протестантске конгрегације која није уједињена са Англиканцима). На крају видеа Џастин Велби изјављује: „Ми не намећемо своје ставове, већ слушамо различите теолошке и библијске перспективе. Учимо да живимо једни с другима. Моја најдубља молитва је да док живимо заједно у љубави и вери, показујемо исту љубав једни према другима коју и Бог показује према нама.”

Али да се вратимо на то да је Бен Џон оптужен за „злочин из мржње“. Шта је то полицији скренуло пажњу на њега? Снимио је видео, у којем је причао о пару приказаном у званичном видео запису где се приказује свештеник Уједињене реформистичке цркве са другом женом: „У стварности, ако је трансродност лажна идеологија (а јесте), оно што заправо видимо пред собом је лезбејски пар. Тај човек заправо није мушкарац. Она је жена “. Поред тога, Бен Џон је цитирао Књигу заједничких молитви, основни англикански текст из 16. века, који каже да је брак створен да брачници имају децу и да избегну грех, и цитира апостола Павла да је брак попут односа између Христа и Цркве. А онда је Бен Џон рекао да треба да волимо сваку особу, али да не можемо да прихватамо све ставове, већ само оне који нису у супротности са речју Божјом.

Управо је овај снимак постао „основа злочина“. Службеник Уједињене реформистичке цркве, увређен тврдњом Бена Џона да је промена пола немогућа, поднео је извештај полицији. Портпарол полиције Северног Јоркшира потврдио је да је у току истрага поводом злочина из мржње.

Размислимо о апсурдности онога што се догађа. Људи који се поносе тиме што „не намећу своје ставове, већ слушају различите теолошке и библијске перспективе“, нису вољни да слушају она гледишта о теологији брака и библијској сексуалној етици која су заједничка свим хришћанима већ преко две хиљаде година. И спремни су да наметну своје ставове – уз помоћ полиције! Самом чињеницом да су осудили Бена Џона, признали су да је био у праву: не треба прихватати све ставове. Једино што они уместо речи Божије које се држи Бен Џон, имају ЛГБТ идеологију. Они не верују да Бог може судити онима који одбацују Његов закон и не оклевају да изведу пред суд онога ко пориче њихову идеологију. Како да се не присетимо речи великог руског песника (који је, иначе, пореклом из Шкотске), тако нам познатог из детињства: „Али постоји и суд Божји, крадљивци разврата“?

А шта ћемо са Џенет Даби, која је донедавно била министар за верска питања, у влади у сенци опозиционе Лабуристичке странке? Да ли је заиста дозволила себи да озбиљно цитира Библију? Не, наравно да не! Једноставно је рекла да верује да људи чији радни задаци укључују регистрацију бракова треба да буду у могућности, ако им верска уверења не дозвољавају да региструју истополне „бракове“, да не учествују лично, већ да тај део посла делегирају колегама. Госпођа Даби дозволила је себи да у петак буде тако “аполитична”, а у понедељак се већ морала извинити на Твитеру, тврдећи да у потпуности подржава истополне “бракове” и да ће поднети оставку из владе у сенци. Очигледно министар за верска питања, како га сматрају савремени британски лабуристи, не постоји да би заштитио интересе верника, већ да би нарушио слободу савести.

Шта је заједничко код ове две приче које су се догодиле у Великој Британији? Оба указују на исту ствар као и прогон хришћанске политичарке у Финској о којој је недавно писано на iFamNews – Русија: није довољно да припаднике „ЛГБТ заједнице“ само не дирају или да их не спречавају да живе свој живот. Циљ им је да сузбију слободу говора и слободу савести, тако да се нико ни не усуди да критикује њихов начин живота. А када кажу да се противе дискриминацији мањина, можемо погледати оне земље у којима су могли ићи много даље него у Русији и јасно схватити: идући тим путем, постепено ћемо се, не примећујући то, одрећи слободе говора и слободе вероисповести, а резултат ће бити дискриминација већине и кривично гоњење оних који неће послушно ћутати.

Извор:
ИФН