Друго гласање у Представничком дому, нови корак ка Трамповом опозиву

zene

Пошто је потпредседник Мајк Пенс одбацио резолуцију о покретању 25. амандмана америчког устава, Представнички дом Америчког конгреса гласа о опозиву председника Доналда Трампа. Након тога у Сенату би требало да буде одржан претрес и донета одлука да ли ће Трамп бити разрешен дужности.

Пенс је одбио позив да се Трамп, седам дана пре истека мандата, разреши дужности на основу 25. амандмана и тиме демократама олакшао пут ка импичменту.

„Не верујем да је такав потез у најбољем интересу наше нације нити да је у складу са нашим уставом“, навео је Пенс у писму који је његов кабинет упутио Ненси Пелоси и поновио да је актуелна администрација спремна на регуларан пренос власти.

До усвајања резолуције је дошло пошто се најмање пет републиканаца придружило захтеву за опозив председника. Резолуција је усвојена са 223 гласа за и 205 против.

Чланови доњег дома Америчког конгреса оптужили су Трампа да је подстицао на побуну уочи упада дела његових присталица у комплекс Капитол хила.

Како је објавио Њујорк тајмс, републикански лидери у Сенату одлучили су да не врше притисак на чланове своје странке да гласају против опозива председника Трампа и препусте им да гласају „по сопственој савести“.

Бројни медији известили су да расте број републиканаца који најављују да ће гласати за опозив актуелног председника.

Међу њима су републиканска представница из Вајоминга и чланица републиканског лидерског тима у Представничком дому, Лиз Чејн, али и представнци из Њујорка Џон Катко и из Илиноиса Адам Кинцингер.

У случају да Трамп буде опозван, биће једини од амерички председник који је опозван два пута.

Извор:
РТС