Последња клапа филма о погрому Срба на Косову

film_enklavaУ остварењу Горана Радовановића главне улоге тумаче Небојша Глоговац, Ненад Јездић, Аница Добра и Миодраг Кривокапић, а редитељ каже да је најузбудљивији део снимање био рад са четири дечака са Косова који су својом спонтаном глумом обележили овај филм.

У београдској Основној школи “Дринка Павловић” сутра ће бити снимљени завршни кадрови филма “Енклава” који говори о погрому Срба на Косову и у којем главне улоге тумаче Небојша Глоговац, Аница Добра, Ненад Јездић и Миодраг Кривокапић.

Остварење „Енклава“ Горана Радовановића говори о догађајима из 2004. када су Албанци палили српске куће, цркве, рушили гробља. У филму  играју и Александар Берчек, Бора Тодоровић, Танасије Узуновић.
Остварење Горана Радовановића, који је и аутор сценарија, инспирисано је догађајима из 2004. када су Албанци палили српске куће, цркве и рушили гробља и обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама – енклавама. Ове заједнице су једине такве у целој Европи, а припадници полиције Уједињених Нација и Европске Уније неопходни су да би чували ове територије. Приморани на овакав живот, ограничени да живе на скученом простору, Срби који су остали да живе на Косову и Метохији живе своје животе на веома тежак начин.

Највећи део филма је снимљен у селима у околини Ваљева, а екипа је радила и у Неготину и Београду.

film_enklava_2

– Најузбудљивији је био рад са четири дечака са Косова и Метохије. Читав процес био је обележен снагом њихове непосредности и креативним изненађењима које је требало каналисати у задате драмске токове. Небојша Глоговац, Аница Добра и Миодраг Кривкапић су створили чврсту али необично спонтану глумачку архитектонику филма која је омогућила да се деца природно разиграју у својој документарној аутентичности. Цео материјал одише овом глумачком снагом која долази још више до изражаја на ликовном фону предела које је изабрао Владислав Ласић, сценограф филма – изјавио је Горан Радовановић.
Иначе, филм је снимљен у српско-немачкој копродукцији, а продуценти су беградски “Нама филм” и “Нико Хајн” из Штутгарта.

ТЕЛЕГРАФ