СТУДИЈА ПОКАЗУЈЕ: ДЕЦА У МАТЕРИЦИ ВЕЋ ПРЕПОЗНАЈУ ЛИЦА

СТУДИЈА ПОКАЗУЈЕ: ДЕЦА У МАТЕРИЦИ ВЕЋ ПРЕПОЗНАЈУ ЛИЦА

Медицинска студија је открила да деца реагују на надражаје сличне лицу и пре рођења и кроз зид материце. Студија се појавила у научном часопису Current biology средином 2017. године.

До сада је научно доказано да бебе убрзо након рођења показују склоност да више реагују на правилно постављени положај лица него на наопако постављено лице или друге представе. До сада није било јасно да ли и нерођене бебе реагују више на стимулансе лица него на друге надражаје. Научне студије у овом правцу су до сада биле неуспешне због нетачног снимања.

Са напретком 4D ултразвучне технологије могућа је детаљнија процена феталног понашања. На пример, у трећем тромесечју, нерођеним бебама су представљене три тачке које представљају лице пројектујући их на мајчин стомак. Тачке су представљене и усправно (облик сличан људском лицу) и обрнуто. Утврђено је да су нерођене бебе чешће прилагођавале положај главе усправним стимулусима. Када су пројектовали обрнути образац, често су чак окретале главу.

Студија из овога закључује да препознавање људског лица не зависи само од постпорођајног искуства, већ је оно пренатално и функционално. Чак и деца у трећем тромесечју могу да разликују облике лица од других облика те траже људски контакт и пре него што се роде.

Резултати су такође установили пројекцију стимулуса кроз зид материце као нову методу за испитивање нерођених беба. У том контексту, могу се очекивати даље студије о пренаталној перцепцији и обради информација.

Извор: ИФН