Подгорица: Скупштина Црне Горе усвојила измене контроверзног Закона о слободи вероисповести, у току дана присталице ДПС-a одржале протест испред зграде парламента

Посланици власти усвојили су вечерас измјене и допуне Закона о слободи вјероисповијести.

За измјене су гласали сви посланици владајуће већине, њих 41. Опозиција није присуствовала сједници, незадовољна измјенама Закона.

Саставни дио Закона постала су два амандмана ГП УРА.

Усвајање измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести пропраћено је аплаузима посланика.

Црногорска полиција вечерас је поводом протеста тзв. патриотских снага испред Скупштине предузела појачане активности на обезбеђењу парламента.

На тај начин ће полиција омогућити да институције система несметано обављају свој посао, пишу „Вијести“.

Осим тога, припадници полиције предузумају појацане активности на оцувању стабилног јавног реда и мира, пише подгорички лист позивајући се на незваничне изворе.

Испред зграде Скупштине Црне Горе поново су се данас касно поподне окупили припадници тзв. патриотских снага, односно присталице претходне власти Демократске партије социјалиста председника Мила Ђукановића, који протестују због предлога измена спорног Закона о слободи вероисповести.

Они су се, након што су се разишли са платоа испред Скупштине око 14.15, поново окупили у мањем броју око 17 цасова.

Скупштина Црне Горе данас расправља о изменама спорног Закона о слободи вероисповсти који је Српска православна црква оценила као удар на њену имовину, а што је довело до протеста и литија широм земље и пораза ДПС на изборима и одлазак у опзицију после 30 година на власти.

Око 19 часова до окупљених грађана дошли су и посланици Демократске партије социјалиста (Андрија Николић, Александра Вуковић, Сузана Прибиловић…) који су разговарали са њима.

Грађани су им поручили „да се врате у Скупштину“, наводећи да су „они криви што су дозволили да се све ово дешава“, преносе „Вијести“.

Посланици ДПС-а су окупљенима говори да се разиђу.

„Сутра ће се сва Црна Гора овде сручити“, поручили су окупљени грађани.

Један од грађана је казао да „ово неће без крви проћи“.

Посланицима ДПС-а су поручили и да „нас нисте запошљавали, него четнике, ето вам сад“.

Они су при доласку испред Скупштине око 17 часова скандирали „издаја, издаја“.

Наставак сједнице Скупштине

Посланици владајуће већине улазе у пленарну салу, гдје се након вишесатне паузе очекује наставак сједнице Скупштине.

У Скупштину је стигао премијер Здравко Кривокапић, потпредсједник Владе Дритан Абазовић и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

Уочи наставка сједнице дошло је до ситне чарке између скупштинских службеника.

Незванично је новинарима објашњено да генерални секретар Александар Јовићевић опструира рад Скупштине јер је члан Државне изборне комисије.

Државна изборна комисија претходно је одбила да верификује мандат Суади Зороњић која је изабрана са листе „Црно на бијело“, након што је Скупштина данас обавјестила да је Филип Аџић поднио оставку.

Сједница је почела у 16 часова, са четири сата закашњења, без присуства опозиције, а кворум је утврђен прозивком.

Кворум прозивком тражило је десет посланика у складу са Пословником

Сједница је требало да почне у 12 сати, али је каснила због сједница скупштинских тијела и различитог тумачења Пословника, чијим је измјенама омогућено онлајн учешће у раду посланицима који су у самоизолацији.

Учешће у раду на даљину омогућено је посланици Маји Вукићевић (ДФ) и посланику Јевту Ераковићу (ДПС) који се није укључио у данашњи рад парламента.

Скупштина је раније констатовала оставку Веља Чађеновића на функцију члана Државне изборне комисије, као и оставка Аџића на функцију посланика.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић тада је дао пауза док се ДИК не изјасни о упражњеном посланичком мјесту.

Шеф Посланичког клуба коалиције Мир је наша нација, Борис Богдановић, захтијевао је на почетку сједнице да се кворум утврди прозивком, „имајући у виду покушај опструкције рада парламента и покушај блокирања од стране опозиције“.

„Овај дом неће нико никада блокирати док смо ми у њему. Ко год покуша, имаће жесток одговор са наше стране. Сад ћете видјети како се проблем рјешава за 15 минута, ако сам добро цитирао бившег премијера“, казао је Богдановић.

Прије почетка сједнице посланик ДПС-а Данијел Живковић казао је на конференцији за новинаре да је за кворум потребно физичко присуство посланика у скупштинској сали и да има сазнања да је једна посланица власти у самоизолацији.

Претходно су посланици ДПС-а напустили сједницу Одбора за људска права и слободе на којем је расправљано о Предлогу измјена и допуна закона о слободи вјероисповијести незадовољни, између осталог, што од 16 евидентираних вјерских заједница чак 13 није позвано на сједницу Одбора.

Сједници не присуствују посланици ДПС-а, СДП-а, СД-а, БС-а, ЛП и албанских партија.

Извор:
НСПМ