Хапшење Србина у Пећи нови покушај застрашивања

kosovska-policija

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Србина Светомира Бачевића, из села Бело Поље код Пећи, који као интерно расељено лице с породицом живи у Горњем Милановцу, ухапсили су јуче припадници косовске полиције док је у Пећи завршавао послове око личне документације. Бачевић, који је несметано годинама долазио у своје родно село, ухапшен је под сумњом да је наводно починио ратни злочин против цивилног становништва, казао је за „Политику” Милош Димитријевић, председник Привременог органа Општине Пећ.

Димитријевић каже да је Бачевића, који је пре рата радио као поштар у Пећи и није учествовао у било каквим сукобима, „очигледно неко пријавио”, иако је од 1999. године стално долазио у свој родни крај. Како преноси Радио Гораждевац изјаву Фадиља Гашија, портпарола косовске полиције у Пећи, „Бачевић је приведен на информативни разговор, а даље ће се поступати по налогу тужиоца”.

Хапшење Светомира Бачевића оштро је осудила Канцеларија за Косово и Метохију, а у саопштењу достављеном медијима се наглашава да је ово „још једна кампања застрашивања, а у прошлости се показало да су готово сви Срби ухапшени у оваквим акцијама били невини”.

„Некакви тајни спискови осумњичених за наводне ратне злочине користе се као механизам за притисак на српски живаљ. По среди је нови удар на Србе, а последњих година на мети косовских институција посебно су се нашли повратници. То недвосмислено сведочи да у Приштини не постоји спремност, нити воља за омогућавање мирног и безбедног повратка расељених са КиМ и да Срби очигледно нису добродошли”, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, уз нагласак да је циљ приштинских институција да се Срби на КиМ држе у сталном стању страха и неизвесности.

Извор:
ПОЛИТИКА