Мађарска брани очигледне вредности, а Брисел LGBT+

zasstava

Пише: Федерико Ћенћи

Контроверза због пакета за опоравак има корене у прошлости. Противљење Будимпеште родној идеологији боде очи Европској унији.

Контроверза због пакета за опоравак има корене у прошлости. Противљење Будимпеште родној идеологији боде очи Европској унији.

Себични националисти, непријатељи солидарности, реметиоци европског јединства: протеклих дана левичарска реторика напунила је тоболац отровним стрелама које ће испалити ка Пољској и Мађарској. Разлог за то: земље из Вишеградске групе ставиле су вето на ратификацију споразума о тзв. пакету за опоравак. Отуда упирање прстом у председнике влада двеју земаља: Виктора Орбана из Мађарске и Матеуша Моравјецког из Пољске. Обојица су окарактерисани као жестоки непријатељи ЕУ. Питамо се о чему је овде заправо реч?

Пољско-мађарско „Не”

Пољска и Мађарска решиле су да не играју онако како Европа свира јер се противе томе што је исплата средстава за помоћ условљена поштовањем владавине права. Док је Орбан тај механизам описао као „идеолошку уцену”, попут оне коју је примењивао СССР, пољски министар правде Збигњев Жобро окарактерисао је то као „план да се ограничи пољски суверенитет”.

Родни идентитет

А кад земље попут Пољске и Мађарске говоре о суверенитету, то неизбежно има везе с етичким питањима. Европски парламент је 16. јануара усвојио резолуцију о владавини права ове две државе, која стигматизује то што су Варшава и Будимпешта „озбиљно прекршиле” „вредности на којима је Унија основана”. Нарочито, како Центар за студије Розарио Ливатино истиче, резолуција садржи анекс који се односи на Устав Мађарске, и изражава „забринутост због тога што Уставом загарантова забрана дискриминације изричито не укључује сексуалну оријентацију и родни идентитет у основе за дискриминацију, и што рестриктивна дефиниција породице у Уставу може дати основа за дискриминацију јер не обухвата одређене врсте породице, укључујући и истополне парове”. Стога Брисел тражи од Будимпеште да усвоји политичке ставове у корист LGBT+ особа као неопходан услов за чланство у Унији.

Текст амандмана

Но, Мађарска не намерава да се повинује таквом диктату. Штавише, званично га одбија. Дана 10. новембра влада је представила нацрт амандмана на Устав Мађарске којим се потврђује биолошка природа родитеља – „мајка је жена, отац је мушкарац”, стоји у њему – при чему амандман још и „штити права деце да се идентификују у складу са својим родом”. И не само то. Текст амандмана односи се и на школе, након што је пре неколико седмица дошло до контроверзе због могућности да родна идеологија уђе и у учионице мађарских школа. Зато предложени амандман Устава гарантује „образовање у складу с вредностима заснованим на уставном идентитету и хришћанској култури наше земље”.

Родна идеологија у Мађарској

Добро је познато да родна идеологија није на добром гласу у Будимпешти. У октобру 2018. Парламент Мађарске усвојио је уредбу којом су обустављени академски студијски програми који се баве „родном теоријом”. Влада је ту одлуку објаснила на следећи начин: „Родне студије су идеологија, а не наука. Мађарска влада сматра да се људи рађају као мушкарци или као жене. Ми не доводимо у питање право сваке особе да живи онако како сматра да треба, али држава не може да додељује средства за организацију образовних програма заснованих на теоријама, без икакве научне тежине”.

Такође треба имати у виду да предлог закона каже да се род мушкараца и жена треба дефинисати као „биолошки пол заснован на примарним полним карактеристикама и хромозомима”. Дакле, Мађарска жели да буде у стању да каже „лети је лишће зелено”, као што је то енглески писац Г. К. Честертон (1874–1936) говорио, а некима у Европи оваква „тврдња” и те како смета.

Извор:
ИФН