Рекордер по броју функција у Србији је…

veljko-odalovicГенерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић именован је за председника надзорног одбора ЈП “Службени гласник”, чиме је постао рекордер по броју функција у Србији. Уз ове две, Одаловић обавља још шест функција.

Влада је за само недељу дана Одаловића именовала на две нове функције. Осим функције у “Службеном гласнику”, Одаловић је постао и члан Савета Универзитета у Приштини. Он је председник комисије за именовање, која ће расписивати конкурсе и бирати директоре свих јавних предузећа, иако у закону стоји да на то место не сме да буде постављено већ “именовано лице у државној управи”. Одаловић је и потпредседник Одбора за имплементацију Бриселског споразума.

Према имовинској карти, овај социјалиста седи у још четири фотеље. Председник је комисије за нестале и киднаповане и на име тога месечно зарађује око 57.000 динара, док за посао заменика секретара у РИК-у добија још 39.000 динара. Као генерални секретар Владе зарађује 103.000 динара, а одрекао се плате руководица радне групе за нестала лица у оквиру дијалога Београда и Приштине.

У Агенцији за борбу против корупције “Блицу” је потврђено да је Одаловић агенцији поднео захтев за давање сагласности за обављање нових функција у „Службеном гласнику“ и на Приштинском универзитету.

По броју функција, уз Одаловића предњаче још двојица социјалиста – Душан Бајатовић и Живорад Смиљанић. Осим што обавља посланичку функцију, Бајатовић је истовремено и директор ЈП “Србијагас”, члан надзорних одбора “Југоросгаса”, Подземног складишта гаса “Банатски двор” и “Информатике”, а именован је и за директора предузећа “Јужни ток”. Његова месечна примања иду и до два милиона динара месечно.

Живорад Смиљанић је председник општине Апатин, члан УО Клиничког центра Србије, члан Програмског савета РТ Војводине и посланик у покрајинском парламенту.
На листи политичара са великим бројем функција је и Мехо Омеровић из СДП. Осим што је посланик у Скупштини Србије, Омеровић је председник УО ПТТ, председник Скупштине акционара Поштанске штедионице и члан комисије за рехабилитационо обештећење. За све ове функције он прима и надокнаду, па његова месечна зарада износи близу 320.000 динара.

Некадашњи члан СРС, а сада функционер СНС Александар Мартиновић је председник УО Агенције за приватизацију, председник надзорног одбора “Галенике” и одборник у Руми.

Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције каже за “Блиц” да очигледно нема лека против гомилања функција које повећавају подложност корупцији.

Лилић и даље у “Путевима Србије”

Зоран Лилић је и даље председник Управног одбора “Путева Србије”, иако је пре месец и по дана изјавио да више није у том предузећу. Он за тај посао месечно прима 51.500 динара, што је ситница наспрам његове зараде у Управном одбору Јубмес банке. На тој функцији Лилић месечно зарађује 336.371 динар.

БЛИЦ