Еутрофикација – кад вода процвета

Површински водени системи се данас сусрећу са проблемом који настаје у све већој мери услед неповољних антропогених активности – еутрофикација или како се другачије назива „цветање воде“. Иако еутрофикација представља природан процес старења акумулација, постоји велики број мера које се могу предузети како би се овај процес успорио. Међутим, сведочимо другачијим околностима. Ми не само да не радимо на његовом успоравању и минимизирању, већ напротив, убрзању.

Примарно, еутрофикација је углавном карактеристична за стајаће воде – језера, рибњаке итд. Ипак, последњих година она је уочена и код текућих вода.

Најзаслужнији за манифестацију овог процеса јесу нитрати. Вишак нитрата у животној средини, осим посредне претње по људско здравље, резултира наглим размножавањем планктона, најчешће алги. Управо то повећање концентрације хранива у екосистему до нивоа када почиње нагли раст организама назива се еутрофикацијом. Негативни ефекти који се јављају у животној средини јесу опадање квалитета воде и на%D