Амбасадора Србије протерују из Црне Горе

vladimir-bozovic

Владимир Божовић проглашен за персону нон грата, затражено да напусти Црну Гору

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир  Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, саопштено је из Министарства вањских послова Црне Горе.

Како су казали, у складу са чланом 9. и 41. Бечке конвенције о дипломатским привилегијама и имунитетима, Министарство вањских послова Црне Горе прогласило је данас амбасадора Републике Србије у Црној Гори, Владимира Божовића за персона нон грата и затражило да напусти Црну Гору.

„Након дужег и континуираног мешања у унутрашње ствари Црне Горе, понашања и изјава неспојивих са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције, након више усмених и писаних упозорења на неприхватљивост оваквог понашања, јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао „ослобођењем” и “слободном вољом” црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство“, наводи се у саопштењу.

Тиме је, како се наводи у саопштењу, унизио и највише законодавно и представничко тело – Скупштину Црне Горе, која је 29. новембра 2018 године усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како тврде, укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош.

„Министарство вањских послова Црне Горе је о овоме на уобичајени начин, нотом, обавестило Министарство спољних послова Србије, а нота ће бити уручена и амбасадору Божовићу“, наводи се у саопштењу.

Извор:
ПОЛИТИКА