Јермени напуштају и пале своје домове у Нагорно-Карабаху

jermeni-pale-svoje-kuce-u-nagorno-karabahu

Мештанима једног села све је било дефинитивно јасно када су видели да се демонтира хидроцентрала. – Неки планирају и премештање гробова својих најближих

ЈЕРЕВАН – Јермени који живе у граду Карвачар у Нагорно-Карабаху почели су да пале своје куће након објаве о предаји делова те области Азербејџану. Како јавља јерменски Спутњик, становници Карвачара износе из својих кућа потрепштине, намештај и животиње пре него што ће напустити град, преноси Танјуг.

ТВ водитељка Олга Скабејева објавила је на свом телеграм каналу снимак на којем се види запаљена кућа. Она је написала да људи спаљују своју имовину како је не би предали Азербејџану.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињијан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Део региона прелази под контролу Азербејџана, две стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом. Такође је предвиђено отварање коридора између Азербејџана и Аутономне Републике Нахичеван у Јерменији.

Према споразуму Азербејџан ће повратити велики део територије који је био под јерменском контролом од почетка 1990. године. Азербејџан од сутра треба да преузме контролу над том територијом.

„Данас је последњи дан, сутра ће азербејџански војници бити ту”, рекао је један војник у селу Шаректар, у области Калбаџар која треба да буде препуштена Бакуу. Само у том селу, који означава границу са суседном облашћу Мартакерт која треба да остане под јерменском контролом, најамње шест кућа јутрос је горело.

„То је моја кућа, не могу је оставити Турцима”, како Јермени често зову Азербејџанце, рекао је власник једне од кућа бацајући запаљене даске и крпе натопљене бензином унутра.

Рекао је да су чекали да се нешто среди али да су разумели када су видели да се демонтира хидроцентрала. „Сви ће запалити своју кућу данас. Дали су нам до поноћи да одемо”, рекао је он.

Додао је да су такође преместили гробове својих родитеља сматрајући да ће Азербејџанци са задовољством да их оскрнаве. Јуче је најмање десетак кућа запаљено у том истом селу и околини, преноси Бета извештаје новинара Франс преса.

Извор:
ПОЛИТИКА