Београд: Одржана конференција „мали Шенген“, током које је потписан међудржавни Споразум између Србије и Албаније о „слободном кретању грађана са личним картама“

konf mini sengen 2

Председник Србије Александар Вучић учествovao je путем видео-линка на конференцији „мали Шенген“.

На конференцији су поред њега учествовали премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, као и председница Владе Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар.

Овом приликом потписан је Меморандум о разумевању и сарадњи између Србије, Северне Македоније и Албаније о сарадњи у борби против ковид-19.

„Ми ћемо формирати посебан тим који ће се бавити само овим питањима, бавиће се са вашим (македонским и албанским) тимовима да нам то не буде једна од обавеза у две или три недеље већ да то буде дневни посао“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да сматра важном идеју премијера Албаније Едија Раме да се убрза стварање заједничког секретаријата и одреди „како то да се институцијализује и финансира“.

„Ми смо спремни да финансирамо док смо наше три земље са 50 одсто средстава одмах јер сматрамо да је од огромног интереса“, казао је председник Србије.

Према његовим речима, тај меморандум продубљује добре односе између Тиране, Скопља и Београда. Он је изнео уверење да ће заједничка сарадња ићи до области добијања вакцина против корона вируса и расподели вакцина.

Вучић је казао да „тек када буду направили још неколико важних споразума“, грађани три земље ће видети колика је корист по том питању.

Говорећи о Софијском самиту који се одржава у уторак, Вучић је навео да ће Србија подржати и Тирану и Скопље на европском путу и тражити од европских држава и чланица ЕУ да крену у преговоре за пуноправно чланство те две државе у Европској унији. 

 

На виртуелном самиту учествовали су и српска премијерка Ана Брнабић, као и министри здравља три земље.

Такође је потписан међудржавни Споразум између Републике Србије и Републике Албаније о слободном кретању грађана са личним картама, додаје се у саопштењу.

Извор:
НСПМ