Јерменски премијер Пашињан о „трећем светском хибридном рату“

sword-

У интервјуу за немачку ТВ мрежу АРД, јерменски премијер Никола Пашињан је оценио, између осталог, да је у свету започео трећи светски рат хибридног типа.

„Рекао бих да смо у хибридном трећем светском рату и тај рат се води и против хришћана, и против муслимана, и против Јевреја. Тај рат, на пример даје глобално једну погрешну слику о муслиманима”, рекао је премијер.

Екстремистичке организације користе за своје политичке циљеве сиротињу без образовања, у највећем броју случајева неписмене људе са локалном перцепцијом света, објаснио је Пашињиан.

„То се догађа и у Нагорно Карабаху, то се догађа и у Бечу и у Канади, у Француским градовима, то се догађа и у Русији, али на нешто другачији начин, али све то нам указује да се тај светски рат води и против муслимана. Такви, необразовани, очајни људи се регрутују на пример у Сирији, они се индоктринишу и усађују им се екстремистичке идеје да непријатељ живи и у Европи, и у Нагорно Карабаху, и у ЕУ, и у Русији, потпуно је исто”, рекао је јерменски премијер, преноси Танјуг.

Пашињан је оценио да је ОЕБС Група из Минска добар формат за проналажење мировног решења у Нагорно Карабаху, али је упутио апел међународној заједници да пружи подршку копредседавајућима те групе у трагању за мирним решењем кризе у Нагодно Карабаху.

Он сматра да би улога Европе требало да буде значајнија, да би представници ЕУ требало да подрже мировни процес тако што ће јасно и гласно рећи ко је изазвао овај рат у Нагорно Карабаху и ко шаље плаћенике у овај регион.

„Ја знам да Турска регрутује такве људе у деловима Сирије који су под контролом Анкаре, пребацује их у Турску, а онда их из Турске шаље у Азербејџан, одатле иду у ратну зону у Нагорно Карабаху уз обећање да ће зарадити две хиљаде долара месечно и 100 долара бонуса за сваку одсечену главу Јермена. Иран то с правом доживљава и као претњу по своју националну безбедност, али и многе дуге арапске земље”, предочио је премијер Јерменије. Он је истовремено подсетио на турски геноцид над Јермиема 1915. године те закључио: „Мени се чини као да Турска, 100 година касније, покушава да настави ту геноцидну операцију”.

Извор:
ПОЛИТИКА