Терориста из Беча обучаван у кампу у Северној Македонији?

terorista-

Кујтим Фејзулај од Аустрије добијао социјалну помоћ у висини од 917,35 евра

Атентатор Кујтим Фејзулај (20), који је у понедељак увече у Бечу у терористичком нападу усмртио четири особе, није био „вук самотњак”, већ неко ко је био тесно умрежен са аустријском исламистичком сценом, истиче бечки дневник „Естерајх”.

Лист наводи да је у фокусу истраге једна џамија у 16. бечком округу, коју си, као и Фејзулај, посећивали „познати” исламисти као што је у Сирији убијени аустријски џихадиста Мохамед М, те Мирсад Омеровић, осуђен на 20 година затвора због ширење мржње, Аустријанац албанског порекла Лоренц К. који је као малолетник планирао терористичке нападе у Бечу и који се налази у притвору, преноси Политика.

Омеровић је, управо у тој џамији, регрутовао борце за Исламску државу, тврде медији. Дневник се позива на досије Фејзулаја, који је био осуђен на 22 месеца затвора због терористичког удруживања, а пуштен је превремено из затвора јер је изиграо власти уверивши их да се дерадикализовао.

У том досијеју се наводи да је младић одгојен по исламској вери, и да је постао „салафистичко џихадистички присталица политичког такфиризма”. Додаје се да то значи да је одобравао насиље као пут за наметање „исправног пута”.

Фезјлуј је, заједно са једним пријатељем, покушао да оде у џихад у Сирију, али у томе није успео, већ су га ухапсиле турске власти, које су га изручиле Аустрији, где је одговарао пред судом.

Током истраге, након његовог терористичког напада, полиција је у више градова Аустрије ухапсила 14 лица, која су имала везу са Фејзулајем, за које се сматра да би могли бити саучесници. Такође и у Швајцарској ухапшена су два лица која су имала контакт са њим.

Сада полиција треба да реши и ко је обучио Фејзулаја да употребљава оружје, а ту постоје трагови који воде у Немачку, односно једног кампа за обуку терориста у Северној Македонији, где је често путовао.

Атентат је извршио аутоматском пушком из производње фабрике нароужања „Застава”. Полиција сада истражује како је доспео до оружја и муниције, преноси Танјуг.

Фејзулај живео од државне помоћи

Терориста Кујтим Фејзулај, који је својим нападом у понедељак у центру Беча усмртио четири особе, живео је од државне помоћи.

Пошто је превремено отпуштен из притвора, где је требало да „одлежи” 22 месеца казне изречене због терористичког удруживања, двадесетогодишњак албанске националности, који је имао аустријски и македонски пасош, живео је на терет државе Аустрије.

Он се, по изласку из затвора, пријавио Сервису за запошљавање (АМС), коју му је понудио курс за оријентацију на тржишту рада, који је и апсолвирао средином априла.

На курсу, како се истиче, био је потпуно неупадљив и нико није приметио његову радикализацију.

Од маја је добијао социјалну помоћ у висини од 917,35 евра и уз то живео је у јефтином социјалном стану у 22. бечком округу.

Нико од комшија или особа које су са њим биле на курсу није приметио да има радикалне исламистичке ставове, које је износио, како се сада испоставило у кругу својих „пријатеља” при једној џамији у којој су се многи аустријски исламисти радикализовали, преноси Танјуг.

Ко су настрадали у Бечу

Аустријска полиција исправила је своје податке о жртвама терористичког напада у Бечу, наводећи да су настрадали четворо аустријских држављана и једна Немица. Претходно је било речи да је нападач убио и једног „земљака”, односно 21-огодисњег Македонца.

Међутим, полиција је исправила тај податак и навела да се ради о Аустријанцу, који је убијен на углу Флајшмаркт/Бауернмаркт. Такође је убијен један 29-огодишњи Аустријанац испред једног локала брзе хране на Шведенплацу, те 44-огодишња Аустријанка која је подлегла повредама у болници.

Што се 24-огодишње Немице тиче, она је била конобарица која је студирала примењену уметност у Бечу и убијена је испред локала на тргу Рупрехтсплац. Када је реч о 22 повређених, они су у старости између 18 и 55 година, а од њих 13 је задобило повреде од метка, међу њима и један полицајац.

Међу њима је седам жена – једна 18-годишња држављанка Швајцарске и Немачке, једна 29-огодишња Босанка, три Аустријанке у старости од 30, 33, и 43 године, једна 34-огодишња Словакиња и једна 36-огодишња Кинескиња.

Међу повређеним мушкарцима је десет Аустријанаца старости између 21 и 55 година, те један 25-огодишњи Луксембуржанин, један 26-огодишњи Авганистанац, један 34-огодишњи Словак, те три Немаца у старости од 24, 28 и 31 године, преноси Танјуг.

Извор:
ИН4С