Линта: Хапшењем Ђорђевића Хрватска жели да појача застрашивање Срба у Негославцима и унесе додатни немир

Linta

Линта поново позива Министарство спољних послова Србије да упути најоштрији протест званичном Загребу због дивљачког хапшења Миливоја Ђорђевића у Негославцима и да захтјева да Миливој Ђорђевић,  Војин Крстић и Драженко Ђокић буду одмах пуштени на слободу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да скандалозно хапшење Миливоја Ђорђевића (стар 46 година) због измишљеног ратног злочина представља наставак лова на Србе у селу Негославци код Вуковара.

„Апсолутно је јасно да Хрватска овим хапшењем жели да појача застрашивање Срба у Негославцима и унесе додатни немир и несигурност код становника овог села с циљем њиховог протјеривања“, казао је Линта.

Хрватска полиција је 8. октобра већ ухапсила Војина Крстића и Драженка Ђокића из Негославаца  због наводног ратног злочина над хрватским заробљенциима на Овчари и одредила им истражни затвор иако не постоје никакви докази да су њих двојица починили наведено кривично дјело. Крстић, Ђокић и Ђорђевић су ухапшени на основу лажираних докумената и лажних исказа свједока с циљем новог отварања случаја „Овчара“.

„Главну улогу у лажирању докумената и изнуђивању лажних исказа против Срба из Негославаца имају усташке снаге на челу са предсједником Националног синдиката МУП-а Хрватске Николом Кајкићем и Градоначелником Вуковара Иваном Пенавом. Кајкић је приликом хапшења Ђокића и Крстића јавно изјавио да је то само почетак и да би требало да се ухапси још барем 30-40 Срба у Негославцима. Због тога се могу очекивати нова хапшења невиних Срба у овом селу“, наводи Линта.

Линта поново позива Министарство спољних послова Србије да упути најоштрији протест званичном Загребу због дивљачког хапшења Миливоја Ђорђевића у Негославцима и да захтјева да Миливој Ђорђевић,  Војин Крстић и Драженко Ђокић буду одмах пуштени на слободу.

„Крајње је вријеме да Србија јасно стави до знања Хрватској да је апсолутно неприхватљиво да се Срби у Хрватској хапсе на основу лажних доказа и фалсификованих или лажних исказа сведока-сарадника који су добијени путем уцјена, пријетњи или давања разних погодности. У питању је још један доказ да усташке снаге не одустају да преосталим Србима јасно ставе до знања да им нема живота у Хрватској а хрватска власт им даје прећутну или конкретну подршку. Врхунско је лицемјерје када представници Срба у Хрватској јавно говоре како је срамним одласком Бориса Милошевића у Книн на прославу злочиначке акције „Олуја“ почело помирење Срба и Хрвата“, наводи се у саопоштењу.

Јасно је, додаје он, да за хрватску власт на челу с Пленковићем помирење, између осталог, значи наставак безумних хапшења Срба.

„Трагична је чињеница да Тужилаштво за ратне злочине у Београду још увијек не  подиже оптужнице за ликвидацију најмање 120 убијених српских цивила у Вуковару прије почетка рата“, закључује се у саопштењу.

Извор:
ИН4С