Срби с КиМ неће у тимове за примену

Protest-Srba-sa-KosovaКосовска Митровица – Срби са севера Косова неће учествовати у раду група за спровођење споразума Београда и Приштине јер сматрају да је тај документ штетан за нњихове интересе.

Разговори би требало да се наставе сутра, а београдски званичници су рекли да је за спровођење споразума кључан закон о амнестији који треба да буде усвојен у Скупштини Косова.

„Бриселски споразум је погубан и српској заједници не доноси ништа добро, имплементација споразума значи укључење у косовске институције што је за мене неприхватљиво“, рекао је за агенцију Бета председник општине Косовска Митровица Драгиша Влашковић (СНС).

Према његовим речима, једни начин да Срби остану у покрајини је континуитет институција Републике Србије и њихово јачање на Косову и Метохији.

Влашковић је казао да га нико није директно звао да буде део тима за имплементацију.

„И да сам другачијег личног уверења, као председника општине одлуке Скупштине општине су обавезујуће за мене, као и резултати прошлогодишњег сретењског референдума и закључци Свесрпског сабора одржаног у мају у Косовској Митровици“, рекао је Влашковић позивајући се на одлуке да Срби на северу Косова неће прихватити приштинске институције.

И председник Скупштине општине Зубин Поток Стево Божовић (ДСС) одбацио је могућност да иде у Брисел и учествује у раду радних група, као и да буде део тима који ће на терену применити одредбе споразума.

„За мене и градјане које представљам неприхватљива је примена Бриселског споразума јер је он погубан за очување наших државних и националних интереса, као и за опстанак Срба на Косову и Метохији“, рекао је Божовић и позвао се на одлуке локалног парламента у Зубином Потоку.

БЕТА