Јак земљотрес у Турској и Грчкој, 19 мртвих, више од 700 повређених

zemljotres

Управа за ванредне ситуације при Министарству унутрашњих послова Турске (АФАД) саопштила је да је у земљотресу јачине 6,6 степени који је погодио Измир погинуло најмање 17 особа, а 709 је повређено. Још двоје младих страдало је на грчком острву Самос. Око 20 зграда је урушено у дистриктима Измира. Мини цунами поплавио је улице у Измиру и на амосу. Спасиоци извлаче повређене.

АФАД наводи да је после тог земљотреса уследило 196 подрхтавања тла, од тога 23 су јачине изнад четири степена.

Здравствени центар за координацију током ванредних ситуација (САКОМ) саопштио је да је смртно страдало 17 особа, од тога једна од последица гушења, док је 709 повређено.

Поред тога, екипе Црвеног полумесеца том подручју су послале и 114.460 маски и 5.000 дезинфекционих средстава.

Градоначелник Измира рекао је раније за ЦНН да се срушило око 20 зграда. Град је трећи по величини у Турској са око 4,5 милиона становника.

АФАД је саопштила раније да је земљотрес забележен у 14.51 сати по локалном времену, на дубини од 16,54 километра.

Потрага и акције спашавања настављени су. Више од 50 возила и око 200 спасилаца су на терену, наводи АФАД.

Наводи се и да је Министарству породице, рада и социјалних услуга послата помоћ од око пет милиона лира (око 600.000 долара).

Раније је гувернер Измира Јавуз Селим Косгер саопштио како је испод рушевина спасено око 70 особа.

Додао је и да је у дистрикту Сеферихисад дошло до делимичног цунамија и да је повређена најмање једна особа.

Министар животне средине и урбаног планирања Мурат Курум рекао је да су људи заробљени под рушевинама и да су све расположиве екипе за спашавање тренутно на терену.

Турски званичници и медији позвали су људе да не излазе на улице.

АФАД је потврдила да је епицентар земљотреса јаког 6,6 степени по Рихтеру, забележен у водама Егејском мору, 17 километара од обале дистрикта Сеферихисар, у западном турском граду Измиру.

„До оштећења на стамбеним објектима дошло је и у градовима Усак, Денизли, Маниса, Баликесир, Ајдин и Мугла. Екипе за спасавање су на терену“, поручио је Сојлу.

У месту Манавкују у Бајраклију урушила се седмоспратница, а спасиоци АФАД-а и мештани су испод рушевине извукли четири особе које су због повреда пребачене у болницу.

Спасилачке екипе и даље воде трку с временом како би што пре претражили рушевине и помогли унесрећеним.

У Грчкој погинуло двоје

Снажан земљотрес осетио се у већини градова Егејског мора, чак и у Истанбулу. Такође се осетио у Грчкој, укључујући и главни град – Атину.

Земљотрес се осетио и на грчим острвима Самос и Крит. На Самосу двоје тинејџера је погинуло када је на њих пао зид зграде која се срушила.

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис је на Твитеру изразио саучешће рекавши: „Речи су пресиромашне да би могле да опишу осећај губитка деце.“ Још осам особа је потражило помоћ у локалној болници на Самосу због лакших повреда.

Потрес је, јавља ББЦ, изазвао и мини цунами који је поплавио улице Самоса.

На друштвеним мрежама објављени су снимци и поплављених улица Измира.

Солидарност Грчке и Турске

Реџеп Тајип Ердоган је одговорио премијеру Грчке Кирјакосу Мицотакису с којим је разговарао након земљотреса у Егејском мору, а који је на друштвеним мрежама изразио саучешће породицама жртава у Турској.Ердоган је на Тwиттеру на енглеском језику одговорио премијеру Мицотакису.

”Хвала вам премијеру. Изражавам саучешће целој Грчкој у лично име и име турског народа. Турска је такође спремна да помогне Грчкој да зацели ране. Двоје суседа који показују солидарност у тешким временима је драгоценије од многих ствари у животу”, написао је Ердоган.

ЕУ нуди помоћ, Путин писао Ердогану

Званичници ЕУ изразили су данас подршку Турској и Грчкој које је погодио јак земљотрес и изјавили да су спремни да помогну. „Моје мисли су са Грчком и Турском. Пратимо ситуацију и спремни смо да помогнемо на сваки могући начин“, написала је на Твитеру председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Сличне поруке су написали и председник Европског савета Шарл Мишел и председник Европског паралмента Давид Сасоли.

Европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчић такодје је указао да ЕУ пажљиво прати ситуацију на терену после јаког земљотреса у Егејском мору код Грчке и Турске.

Он је написао да је Центар ЕУ за координацију одговора у хитним ситуацијама у блиском контакту са властима за цивилну заштиту и да је ЕУ спремна да помогне.

Руски председник Владимир Путин послао је телеграм турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану изражавајући саучешће због жртава разорног земљотреса у провинцији Измир.

Телеграм је објављен на веб страници Кремља. „Прихватите најдубље саучешће због људскх жртва и разарања великих размера изазваних снажним земљотресом у провинцији Измир. Молимо да пренесете речи саосећања и подршке породицама и пријатељима погинулих као и жеље за што скорији опоравак свим погођеним у овој катастрофи“, навео је Путин у телеграму.

Извор:
Н1ИНФО