Немачка и Француска у карантину

prazne-baste-u-frankfurtu

Немачка и Француска уводе рестриктивне мере против ширења вируса корона

Немачка у једномесечном карантину

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да су се немачки званичници сагласили са четворонедељним затварањем ресторана, барова, биоскопа, позоришта и других сличних објеката, у покушају да зауставе нагли пораст зараза корона вирусом.

Меркелова и 16 државних гувернера, одговорних за увођење и ублажавање ограничења, сложили су се о делимичном закључавању на данашњој видео конференцији. Одлука треба да ступи на снагу у понедељак и трајаће до краја новембра, јавља АП.

Продавнице и школе треба да остану отворене, за разлику од затварања Немачке током прве фазе пандемије у марту и априлу. Ресторани ће моћи само да служе храну за понети.

„Морамо да делујемо сада, да избегнемо акутну националну здравствену кризу”, рекла је Меркелова.

Канцеларка је апеловала на људе да не иду на путовања која нису нужна и рекла да хотели неће моћи да примају туристе.

Меркел је обећала да ће компаније погођене новим делимичним закључавањем добити економску подршку, рекавши да ће мање компаније добити 75 одсто свог прихода као подршку, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

„Надокнадићемо штету погођеним компанијама, институцијама и клубовима”, рекла је немачка канцеларка.

(Политика, 28. 10. 2020)

У Француској од петка карантин на националном нивоу

У Француској ће од петка, 30. октобра, поново бити уведен карантин на националном нивоу у покушају да се обузда епидемија ковида-19, која поново прети да избегне контроли, саопштио је француски председник Емануел Макрон.

Емануел Макрон (Фото: Бета/АП)

Он је додао да је планирано да нове мере буду на снази до 1. децембра како би се спречило експоненцијално ширење корона вируса.

Како је објаснио, мере карантина подразумевају да људи морају да остану у својим домовима, осим уколико морају да купе основне производе, потраже медицинску помоћ или користе могућност да вежбају сат времена дневно, преноси Ројтерс.

Макрон је навео да ће грађанима и даље бити дозвољено да иду на посао, уколико послодавци сматрају да је немогуће да раде од куће.

Он је казао и да ће, за разлику од карантина у марту, већина школа остати отворена.

Макрон је рекао да ће, уколико се за две недеље побољша здравствена ситуација, влада размотрити могућност да се поново отворе неке радње које не продају робу од основног значаја.

Он је додао да ће мере бити ублажене када број случајева корона вирусом на дневном нивоу падне на око 5.000 дневно са тренутних 40.000, преноси Ројтерс.

Макрон је рекао да вирус циркулише брзином коју чак ни најпесимистичније прогнозе нису предвиђале.

„Ми смо сви у истој позицији: преплављени другим таласом који знамо да ће бити тежи, смртоноснији од првог”, упозорио је Макрон, преноси Танјуг.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ