Радоњић: ГП УРА директно напада прву и основну вриједност изборне побједе – демократију

luka-radonjic

Велико попуштање УРИ “само да се влада формира” не би значило демонтажу ДПС-а, већ опстанак овог система по сваку цијену. Оваквим ставовима, почев или закључно са “нема дискусије”, УРА директно напада прву и основну вриједност ових избора – демократију.

Пише: Лука Радоњић

Ко је до јуче мислио и писао да је изјава Жарка Ракчевића безначајна “јер није посланик у парламенту”, данас је испао наиван, да не употријебим грубљу ријеч. Бивши, дугогодишњи предсједник СДП-а, некадашњи потпредсједник Владе и коалициони партнер Мила Ђукановића, а данас предсједник Политичког савјета ГП УРА, бизнисмен Жарко Ракчевић казао је да неће гласати за владу која није експертска и упознао јавност са ставом да се залаже за владу на чијем ће челу бити његов партијски колега Абазовић, као и са информацијом да је од почетка апсолутно против “логике освојених процената”. Дотични је тиме казао да је против основне демократске, политичке логике, која је убједљиво највише заступљена у европском политичком искуству и која је најближа дефиницији “воља народа”.

Умјесто тога, Ракчевић за основни параметар кандидује “логику СДП-а”, која је овој малој странци током 18 година коалиције са ДПС-ом, омогућила да са мало процената узме много ресурса. Иста логика, омогућила је СДП-у да без националног консензуса и друштвеног договора, наметне своја идеолошка решења државних и националних симбола, упркос чињеници да се чак и Ђукановић томе опирао низ година, о чему је Ранко Кривокапић говорио у Скупштини у његовом присуству. Уочљиво је да Ракчевић сада нуди “унапријеђену логику СДП-а”, по којој УРА са мало не тражи много – већ све. Предсједник ГП УРА и дојучерашњи идол дијела јавности коју је талентовао хранио изјавама које су жељели да чују, данас је показао снажну приврженост ставовима свог политичког патрона а поменута јавност “гледа у невјерици и бијесу”. Осим што је одбио понуду мандатара по којој је његова странка једина фаворизована, осим што је то одбио након потписаног Споразума који не дира у националне симболе и спољну политику – баш по његовом укусу, Абазовићу ни то није довољно. Дотични каже да по питању његових захтјева у односу на „читав безбједносни сектор укључујући и МУП – нема дискусије”. Искључив и аутистичан став “нема дискусије” чули смо много пута ове године, штавише, наслушали смо се тога од стране данас пораженог ДПС-а. Нећемо погријешити ако кажемо да је то један од главних разлога због којег смо и поразили ДПС. Но, као што видимо, то што је ДПС поражен, не значи да је поражен и њихов резон.

Хору се, према писању медија, прикључио и вокал посланице ГП УРА Божене Јелушић, која нас је данас обавијестила да “без Уре (3 + 1 мандат Цивиса), нема демонтаже система”. Ову смо информацију сви примили к знању још раније, а посланицу Уре подсјећам да демонтаже система нема ни без НСД (9), ДЦГ (9), СНП (5), ДНП (5), ПЗП (5). Све ове странке једнако су се, као и ГП УРА, залагале и залажу се за демонтажу система, а неке од њих су залагање дебело платиле различитим облицима политичког прогона. Штавише, демонтаже система нема ни без Уједињење Црне Горе, Демоса, Радничке партије, Праве Црне Горе, странака које имају по 1 мандат у Скупштини а које се такође залажу за демонтажу ДПС система. Када би све набројане странке наступиле са ексклузивитетом који за себе граби УРА, имали би демонтажу – али демонтажу било каквог начина функционисања а политички систем постао би апсурдан; егзистирао би једино у штивима у жанру гротеске. Ако је УРА спремна да саботира формирање владе и промјену власти, ако је спремна да уцјењује и понуди нове изборе (Политички савјет УРЕ да саопшти да ли је ово предлагао прије неколико дана руководству странке) онда је закључак једноставан и недвосмислен: УРА не жели демонтажу ДПС система.

У том случају, велико попуштање УРИ “само да се влада формира” не би значило демонтажу ДПС-а, већ опстанак овог система по сваку цијену. Оваквим ставовима, почев или закључно са “нема дискусије”, УРА директно напада прву и основну вриједност ових избора – демократију.

Извор:
ПОГЛЕД