Код нове министарке Дарије Кисић неће бити бесплатног лечења за све?

darija-kisic-tepavcevic-

Најаву да ће поједине категорије становништва, пре свега пушачи и жене које добију рак дојке морати да сносе сами трошкове лечења, лекари оцењују као нешто што представља нови начин за „државну пљачку“.

Вест о могућности да пушачи, уколико оболе, од рака плућа своје лечење плаћају у потпуности, а жене које немају урађену мамографију у последњих годину дана 70 одсто од цене лечења, није одјекнула у јавности.

Наиме, ово је најавила на трибинама на којима је учествовала, нова министарка сада и социјалне политике и помоћница директора Интитута „Батут“ Дарија Кисић – Тепавчевић.

Она је то изнела као измене који могу да буду унете у Закон о здравственом осигурању.

Њене колеге лекари кажу да то баш и није поштен, а ни етички исправан предлог, јер, поред тога што дисмриминише пацијенте, прилика је за нову „пљачку градјана“.

Пулмолог Александар Радојевић тврди да се том најавом отвара простор за нову пљачку грађана Србија, нарочито када је реч о мамографији.

– Мамографија није поуздана. Ви можете да урадите мамогрф сада и да за месец дана добијете тумор дојке. Ту је позадина мало другачија. Донећете закон по коме ћете натерати жене да иду на мамографију једном годишње и плате преглед 10 евра. Замислите колико жена има у Србији. И милион годишње да их оде на преглед, од њих, рецимо код 500 ћете да утврдите тумор. А притом нико не говори о штетности зрачења коме су те жене изложене, као и да мамограф не покаже сваки десети тумор- навео је Радојевић.

Он је дода да је то „чиста бесмислица“.

То је само добар начин да се од народа узму додатне паре, никаква гаранција ни превентива стварна – сматра Радојевић.

Упитан да ли као пулмолог сматра да би пушачи требало да плаћају пуну цену лечења у случају болести, Радојевић каже:

– Иста ствар је као и са мамографијом. Имате милион већих опасности од дуванског дима које утичу на то да неко добије рак плућа. Рецимо издувни гасови и загађење у Булевару деспота Стефана, један од примера. Зашто онда не укину саобраћај у том делу града и не затворе улице? Шта је сада идеја? Пушачи ће да плаћају лечење за све опструкције плућа и канцер? А нећемо се обазирати на сва друга загађења која удишемо? Па не може то баш тако – сматра Радојевић.

Он наводи да „онај ко има такве идеје онда мора да омогући грађанима који су пушачи посебне уговоре за здравствено осигурање“.

Не може онда држава узимати пуно социјално и здравствено и то неком наплаћује цео радни век, а онда немате право на лечење када за то дође време. То мора да буде уређено, па онда да причамо о неким рестрекцијама за пацијенте. Посебна прича је што се ту крши Хипократова заклетва и што се коси са лекарско етиком – наводи Радојевић и додаје да је „проблем што код нас са Запада преписују само оно што њима одговара и убацују у систем који је далеко од тог из кога преписују“.

Професор етике Јован Марић каже да су такви случајеви познати у свету, али да се то у уређеним државама ради другачије.

То није етички, таква врста дискриминације. Али етички јесте просвећивати грађане о здравим и нездравим навикама. И ако нешто преписујете од света, морате да уредите систем као у том свету- рекао је Марић.

Он је додао да је „занимљиво да о томе прича жена која је епидемиолог и не ради с пацијентима“.

Тешко да епидемиолог има искуства из праксе. У медицини епидемиологе не сматрамо неким лекарима, те с тога они нису ни компетентни да говоре о стварима о којима је причала нова министарка– закључио је Марић.

Извор:
МАГАЦИН