Нереди у Италији због мера: Сузавац и разбијени излози

italija neredi

Министарство унутрашњих послова Италије било је у приправности због страха од насиља, док су у већим градовима грађани протестовали против најновијих ограничења у борби против коронавируса. Протести који су у почетку били мирни, постали су насилни током вечери. Полиција је употребила сузавац како би растерала демонстранте који су разбијали излоге продавница, а неколицина је приведена.

Од Торина, Милана и Трста на северу до Рима, Напуља и Катаније на југу, грађани су се окупили на трговима у знак протеста због најновијег декрета италијанске владе, који подразумева парцијални “локдаун”, пренео је Гардијан.

“Закључавање” значи да су ресторани, кафићи, пабови и барови затворени до 5 ујутру. Теретане, базени, позоришта и биоскопи су потпуно затворени.

У граду Торину на северу, неки демонстранти су прекинули мирни протест, разбијајући излоге продавница, постављајући димне бомбе и бацајући флаше на полицију на главном градском тргу.

Полиција је употребила сузавац како би растерале демонстранте, а неколицина је приведена.

У Милану је полиција такође сузавцем растерала демонстранте, а новинар Асошиејтед Преса известио је да су најмање две особе ухапшене.

italija neredi 2

Више стотина претежно младих људи бацали су петарде, а на полицијски аутомобил су бачена три молотовљева коктела, али га, срећом, нису погодили, пренео је ФоНет.

Напето је било и у Напуљу, где су демонстранти позивали на оставку недавно реизабраног председник покрајине Кампаније, Винченца де Луке.

У граду Леће дошло је до сукоба демонстраната и полиције.

И у Тревизу се на главном тргу одржао протест грађана против нових мера и Контеове владе, уз узвике “Слобода! Слобода!”.

Подсетимо, најновији декрет италијанске владе ступио је на снагу у 18 сати, а важиће све до 24. новембра. Од 23 сата, а у појединим градовима од 24, на снази је полицијски час.

Уредба подстиче људе да не излазе из кућа и да ограниче контакте са било ким изван њихове уже породице, али не намеће обавезни полицијски час или закључавање и омогућава радњама и већини предузећа да остану отворене.

У последња 24 сата у Италији је заражено 17.012 људи, док је преминула 141 особа.

До сада је укупно забележено 542.789 позитивних случајева, а од последица коронавируса преминуло је 37.479.

Италија, која је била најгоре погођена западна земља у првом таласу пандемије, сада је “боља” у односу на Шпанију и Француску које су пријавиле више од милион заражених, али број новозаражених експоненцијално расте и здраствене службе су под огромним притиском.

Извор:
НОВА