Папа за легализацију геј бракова

njofra

Папа Фрања заложио се за легализовање цивилних истополних бракова, што је потпуни преокрет у односу на досадашњу политику Ватикана по овом питању, али и ставове самог поглавара Католичке цркве.

У документарцу који је данас премијерно приказан у Риму, папа се осврнуо на сексуалне мањине и “пасторалну бригу” о онима који се декларишу као припадници ЛГБТ заједнице.

“Хомосексуалци имају право да буду део породице. Они су божја деца и имају право на породицу. Нико не сме да буде избачен или да се осећа бедно због тога”, рекао је папа.

Поглавар Римокатоличке цркве потом се директно позабавио питањем грађанских бракова људи истог пола. “Оно што морамо да урадимо је да се састави закон о цивилној унији. На тај начин су заштићени законом. Залажем се за то”, рекао је он.

Папини коментари у документарцу “Франсиско” приказаном на филмском фестивалу у Риму у супротности су са његовим ставовима од пре десет година када је био архиеписком Буенос Ајреса и када се жестоко противио легализацији истополних бракова.

Извор:
НОВА