Професор права из Крагујевца: Јавност је лек за све аутократске режиме

bg-kg

Марко Павловић, професор на Правном факултету из Крагујевца, сматра да ће Уставни суд размотрити прекорачења уставних овлашћења председника Александра Вучића поводом јунских парламентарних избора када је листа Српске напредне странке носила његово име, само под „рефлекторима, иначе ће радити као и раније, заобилазиће да реше проблем, затуриће га у фиоку“.

„Позивам вас (Н1), мада би то требало да ради и РТС, да отворите велику епоху јавности. Јавност је лек за све аутократске режиме“, оценио је Павловић у Дану уживо на ТВ Н1 и додао да „великих промена без правничког покрета (у историји) није било.

Он је истакао да „може да се клади да ће се Уставни суд огласити ненадлежним“ у случају изборне листе СНС на парламентарним изборима.

„Уставни суд ће опрати руке и изјавити да је изборни спор у случају изборне листе „Александар Вучић – за нашу децу“ требало да решава Управни суд, а ако бисмо се њему обратили, он би нас обавестио да су рокови истекли, и то је епилог“, сматра Павловић.

„Овај наш суд је, као чувар Устава, у случају када је Устав најгоре угрожен од председника државе, требало да шире гледа на ствар и да види да уставна иницијатива за оцену уставности одобрења листе Александра Вучића, да каже да та листа значи нешто више од управног акта, јер једноставно речено како размишља Уставни суд – за њега је подношење листе исто као да је Вучић поднео захтев за грађевинску дозволу, за њега је то неки управни акт, дакле то је у сфери управног акта, значи Уставни суд нема везе“, појашњава професор.

Он додаје да „ми треба да уведемо лек у наш правни систем који се подводи под „отворена правда“, а то значи да „камере Н1, а пре вас би требало да то уради РТС, уђу у судницу и преносе расправу која је јавна у Уставном суду, како је Александар Вучић кршио Устав“.

Павловић истиче да председник „Републике не може да буде кандидат на парламентарним изборима“.

„Он је већ изабран и он је један председник Републике. Мени је много индикативно што се ниједна од опозиционих странака није претргла да ме подржи, осим Зорана Гавриловића (из БИРОДИ) и аналитичара Цвијетина Миливојевића. Ћутање је резултат крупне ствари.

„Мене је у скупштини напала (премијерка и мандатарка нове владе) Ана Брнабић, али то није могло да буде без сагласности Вучића, и онда су израчунали да је боље да ме прећуте“, говори Павловић о нападима таблоида, пошто је у мају, пред парламентарне изборе, изјавио да Вучић крши Устав, уместо да се држи председничке неутралности.

Он додаје да је „некад познавао Александра Вучића, пре 28 година, седели смо у истој посланичкој клупи“.

„Био је прилично интелигентан човек, не лош правник, а мислим да је и сада нешто остало од тога, зна он шта је урадио“, каже Павловић.

Додаје да му је Вучић на његове критике рекао да и (британски премијер) Борис Џонсон излази на изборе.

„А ја му кажем да он и треба да излази на изборе, али на парламентарне не излази краљица, која је шеф државе. Он је у рангу краљице, шефа државе, која је монарх“, истиче Павловић.

Он сматра да телевизије треба да преносе судске процесе.

„У Шпанији се преносе судски процеси, нема ријалитија, а после их чак у студију правници коментаришу. Питање је и састава Уставног суда, пола ових судија ће напустити ако буде камера, јер камера је гадна ствар“, каже Павловић.
„Александар Вучић је пре него што је постао Европејац, био нешто друго. Тако смо и ми постали Европејци и видимо да се председник меша у оно што га се не тиче. То не треба да дозволи пристојан народ, нарочито правници“, закључује Павловић.

Извор:
Н1ИНФО