Си Ђинпинг позвао кинеске војнике да енергију и мисли уложе у припрему за рат

si djinping

Председник Кине Си Ђинпинг позвао је кинеске војнике да сву енергију и мисли уложе у припрему за рат.

Током јучерашње посете војној бази у провинцији Гуангдонг, Си је војницима рекао да буду у „стању високе приправности” и позвао их да буду „апсолутно лојални и поуздани”, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на наводе кинеске агенције Синхуа.

Главни разлог посете кинеског председника Гуангдонгу је обележавање 40. годишњице успостављања специјалне економске зоне у Шенжену. Та зона, формирана ради привлачења страних инвестиција, имала је важну улогу у развоју Кине до позиције друге највеће светске економије.

Посета је дошла у време највећих тензија између Кине и САД у последњих неколико деценија, око Тајвана и пандемије корона вируса, између осталог, наводи Си-Ен-Ен, а преноси Бета.

Бела кућа је у понедељак обавестила Конгрес САД да намерава да прода Тајвану три напредна система оружја, укључујући Артиљеријско-ракетни систем велике мобилности.

Пекинг је на то оштро одговорио. Портпарол Министарства спољних послова Џао Лиђијан позвао је Вашингтон да „одмах откаже све планове о продаји оружја Тајвану” и да прекине све „америчко-тајванске војне везе”.

Тајван никада није био под контролом кинеске комунистичке владе, али Пекинг тврди да је то демократско, самоуправно острво саставни део Кине. Председник Си је одбио да искључи могућност примене војне силе са циљем заузимања Тајвана ако буде неопходно, наводи Си-Ен-Ен.

Извор:
ПОЛИТИКА