Линта: Апсолутно је неприхватљиво да се мирно посматра како се усташке снаге обрачунавају са преосталим Србима у Вуковару и шире

Предсједник Савеза Срба из региона најоштрије осуђује најновији дивљачки напад усташке хорде на српске ђаке у Вуковару. У питању је један од десетина осмишљених физичких обрачуна усташких хорди са Србима у Вуковару у последњих неколико година с циљем да се изазива страх, узнемиреност и правна несигурност и да се преостали Срби протјерају са свог вјековног подручја. Бројне чињенице показују да већина хрватских политичара и медија шире мржњу и нетрпељивост према Србима и свему што је српско или срамно ћуте и јавно  не осуђују наведене бруталне нападе на Србе да не изгубили популарност у хрватском народу.

Усташке снаге које предводе ХДЗ и друге странке деснице, хрватски ветерани и Католичка црква не могу да се помире са чињеницом што се српском народу  у Вуковару и шире у Источној Славонији,  Барањи и Западном Срему није десила Олуја. Због тога стварају атмосферу хаоса и шаљу злокобну поруку да Србима нема живота у Вуковару и да им је најбоље да се иселе или асимилују.  Поред тога Србима у Вуковару и шире се на најбруталнији начин негира право да у јавној употреби користе српске језик и ћирилицу чиме се крши Устав, закони и међународне конвенције, казао је Линта.

Линта сматра да Србија коначно мора одговорити и послати јасну и недвосмислену поруку да је заиста спремна да заштити права српског народа у Хрватској и региону. Министарсто спољних послова Србије мора да захтјева од Хрватске да одмах престану физички напади на Србе и да се  у што краћем року пронађу наредбодавци и починиоци дивљачких напада на Србе у Вуковару у последњих неколико година. Апсолутно је неприхватљиво да се мирно посматра како се усташке снаге обрачунавају са преосталим Србима у Вуковару и шире.

Још једном се показало да је руководство СДСС-а на челу са Милорадом Пуповцем донијело срамну и скандалозну одлуку да Борис Милошевић оде у Книн 5. августа и призна злочиначку акцију „Олуја“ како легитимну и легалну акцију. Врхунско је лицемјерје и безобразлук  говорити да је признањем „Олује“ из Книна послана порука помирења. Признање злочиначке акције „Олуја“ од стране врха СДСС-а и Бориса Милошевића само је додатно охрабрило усташке снаге да наставе још жешће и јаче да се обрачунавају са Србима и заврше процес рехабилтације усташког покрета и геноцидне НДХ, стоји у саопштењу Миодрага Линте.

Извор: ИН4С