Шефови дипломатије Јерменије и Азербејџана на разговорима у Москв

Док трају борбе у Нагорно-Карабаху, Јерменија и Азербејџан су прихватили позив руског председника Владимира Путина да министри спољних послова две земље у петак учествују у разговорима у Москви, како би постигли споразум о прекиду ватре.

Јереван: Нови ракетни напад на Степанакерт

Азербејџанске снаге извеле су нови напад на главни град непризнате републике Нагорно-Kарабах, Степанакерт, саопштио је портпарол јерменског Министарства одбране Артсун Ованисјан.

(Танјуг)

Баку: Оборен јерменски пројектил на висини од 20 километара

Mинистарство одбране Азербејџана саопштило је да су оружане снаге те земље обориле балистичку ракету која је лансирана са територије Јерменије ка граду Мингачевир.

„Ракета је лансирана са јерменске тереторије, али је наша ваздушна одбрана открила пројектил и оборила га на висини од 20 километара“, пише у саопштењу министарства одбране Азербејџана, преноси Тас.

Тас додаје и да су према наводима од 4. октобра Јермени гађали ракетама Мингачевир, велики индустријски центар на западу Азербејџана, који се, иначе, не налази близу Нагорно-Kарабаха.

(Танјуг)

Почео трилатерални састанак у Москви о Нагорно-Kарабаху

У Москви је почео састанак о Нагорно-Kарабаху руског, јерменског и азербејџанског министра спољних послова, Сергеја Лаврова, Зохраба Мнацаканијана и Јејхуна Бајрамова.

Kако преноси Тас, разговори се воде у руском Министарству спољних послова.

Азербејџански и јерменски министар у Москву су допутовали на позив руског председника Владимира Путина али, како је раније изјавио портпарол Kремља Дмитриј Песков, састанак с Путином није планиран.

(Танјуг)

Лавров са шефовима дипломатије Јерменије и Азербејџана (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY)

Пашињан: Азербејџанско-турска агресија на јерменски народ

Непријатељски напади азербејџанске армије, уз асистенцију Турске, нису усмерени само на регион Нагорно-Kарабаха, већ на Јеременију у целости, рекао је јерменски премијер Никол Пашињан на састанку међувладиног савета Евроазијскe уније.

„Пре две седмице Азербејџан је започео пуну офанзиву на Нагорно-Kарабах. Азербејџанске снаге, потпомогнуте турским, воде војну акцију свим типовима најсавеменијих војних возила. Они су усмерени не само на Нагорно-Карабах већ и против Републике Јерменије. На ово гледамо као на азербејџанско-турску агресију на јерменски народ“, навео је Пашињан, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

Алијев: Наша војска „ослободила“ осам села и једно насеље

Председник Азербејџана Илхам Алијев у телевизијском обраћању нацији рекао је да је војска те земље „ослободила“ осам села и једно насеље у Нагорно-Карабаху.

„Ослобођење села и насеља је историјска победа. Добре вести долазе са фронта готово свакодневно. Наши војници и официри извршавају борбене задатке на високом нивоу“, додао је Алијев.

(oxu.az)

Мишустин: Борбе морају одмах престати

На проширеном заседању међувладиног савета Евроазијске уније, руски премијер Михаил Мишустин поручио је да борбе у Нагорно-Карабаху морају да престану одмах.

„Желео бих да изразим саучешће родбини и пријатељима свих жртава ових дана. Оплакујемо све оне који су изгубили своје најмилије у овом сукобу. Могуће је осигурати тренутни прекид свих непријатељстава, да се пређе на дипломатско решавање сукоба. Русија је спремна да томе допринесе, заједно са осталим копредседавајућим ОЕБС-ове Минске групе „, рекао је Мишустин у свом говору.

(1lurer.am/en)

Турска: Узалудни напори Минске групе без повлачења јерменских трупа

Званична Анкара саопштила је да ће напори Француске, САД и Русије да окончају сукобе између азербејџанских и јерменских снага у Нагорно-Kарабаху сигурно пропасти уколико не обезбеде повлачење јерменских снага из енклаве у Азербејџану с већинским јерменским становништвом.

Турска осуђује оно што назива јерменском окупацијом азербејџанске земље у Нагорно-Kарабаху и обећава пуну солидарност са етничким сродницима у Азербејџану, подсећа Ројтерс.

Анкара је више пута критиковала напоре групе из Минска на челу са Француском, Русијом и САД да постигне примирје у региону, рекавши да та група није ништа учинила за готово 30 година разговора.

„Уколико само позивају на прекид ватре, ако раде само на прекиду ватре, то неће бити ништа више од понављања онога што се догађало у последњих 30-ак година или више“, рекао је портпарол турског председника Ибрахим Kалин у интервјуу за Ал Џазиру.

(Танјуг)

Баку: Сукоби настављени, Јереван гранатирао насељена места

Азербејџанско Министарство одбране је саопштило да су интензивни сукоби у Нагорно-Карабаху настављени и током претходног дана и ноћи и да су јерменске снаге гранатирале насељена места у три округа у околини овог региона.

Тврде да су насељена места у три округа око Нагорно-Карабаха, региона у Азербејџану с већинским јерменским становништвом, гранатирале јерменске снаге.

Министарство је навело да је непријатељ гранатирао округе Геранбој, Тертер и Адгам и да азербејџанска војска „предузима адекватне мере“.

(Танјуг)

Јереван: Ситуација остала напета

Министарка одбране Јерменије Шушан Степањан написала је да су и данас прилично високе тензије у региону Нагорно-Карабах.

„Ситуација на линији раздвајања са Азербејџаном је остала напета. Операције и тактичке операције се нису промениле. Чарке су се наставиле у неким секторима на фраонту, било је размене артиљеријске ватре“, написала је Степањан на Фејсбуку.

Министарка је додала да је било напада на насељена подручја.

„Одбрана Нагорхо-Карабаха потпуно контролише операције и тактичке ситуације и спремна је за било који сценарио“, рекла је Шушан.

(Танјуг)

Јерменија и Азербејџан пристали да иду на разговор у Москву

И Јерменија и Азербејџан потврдили су да ће њихови министри спољних послова отпутовати у Москву на преговоре, саопштило је руско министарство спољних послова.

Позив на преговоре ради решавања сукоба у региону Нагорно-Карабах упутио је руски председник Владимир Путин.

„Баку и Јереван су потврдили да ће учествовати у преговорима у Москви. Припреме су у току“, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

На разговоре ће у име Азербејџана допутовати министар спољних послова Јејхун Бајрамов, а у име Јерменије Зораб Мнацакањан.

(Танјуг)

Пре упућеног позива, Владимир Путин је телефоном разговарао са председником Азербејџана Илхамом Алијевим и премијером Јерменије Николом Пашињаном, преноси Раша тудеј.

Протест Јермена испред турске амбасаде у Паризу

Протест Јермена испред турске амбасаде у Паризу