Професор: Како сте 5. јуна преко ноћи исцелили 4.052 болесника од короне?

Petar_Bosnjakovic

Званична веб-локација Министарства здравља Републике Србије посвећена коронавирусу је сајт хттпс://covid19.rs/, заједничка творевина Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије (као извора података). У одељку „covid19.rs › pitanja-i-odgovori-o-bolesti“ још увек стоји да „прелиминарни налази указују да је овај вирус мање смртоносан од SARS-CoV“, свог претходника.

Ако се посматра развој ситуације до почетка октобра, намеће се закључак да је Србија посебна земља. Можда зато што нити су Срби неки обичан народ, нити је Република Србија обична држава. А можда се вирус баш ту, у сред Балкана разгоропадио? Јер, 5. октобра, према подацима на сајту https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries Србија је по броју заражених на милион становника заузела високо 79. место (од 215 земаља и територија), далеко „изнад“ Немачке, Аустрије, Грчке, Мађарске, Бугарске… Према броју умрлих на милион становника Србија је још „напреднија“, на 66. месту.

Када је 1. јуна дошао 88. дан епидемије у Србији, дневни пораст броја заражених је опао на 4% вршне вредности. Поређења ради, у Италији је до тог догађаја прошло 97 дана. Додуше, тамо се пад наставио, па је 119. дана било само 1,7% новозаражених. Потом се тај број шетао испод нивоа од 4% све док није дошло дуго топло лето. Али Бен Квик се није појавио, па је прираштај броја заражених почео опет да расте, све до 40% ових дана. Тако је било у Италији, а у Србији? Кренуло је тако, да су Италијани почели да се плаше српског сценарија.

Када је власт почетком јуна схватила да више не може да сакрије да је број болесних од коронавируса у Србији још увек већи од половине до тада достигнутог максималног броја болесних (4. маја 7.786), и да је данима већи него сума бројева болесних у седам држава које је окружују, а избори су све ближе, схватила је да нешто мора да предузме.

И учинила је, месијански. Преко ноћи 5. јуна је исцељено 4.052 болесника од короне. Непознато је још увек да ли је то извео Прворођени лично или неко од његових апостола. Порука је била јасна: „Сви на изборе!“. Као некад. Само је тај транспарент фалио. Али, није им ни требао. Прворођени се обраћао телефонски. А био је и плакат са члановима Кризног штаба. Из Информативне службе странке су негирали да је то њихово, али коза је коза, а рог је рог (https://www.sns.org.rs/press-centar/informator).

Потом се у Србији играо вечити дерби. Неки кажу да су светски медији били у чуду, а причало се да се на стадиону ЈНА окупило 25.000 гледалаца.

На одржаним парламентарним изборима регистрована је најмања излазност од увођења вишепартијског система 1990. године. Зато је изборна крађа била највећа.

epidemija_1

Природно, све то што се дешавало, одразило се на даљи ток епидемије. У другом чину, која траје већ више од 18 недеља, за само 11 дана после избора, дневни пораштај броја заражених повећао се од 92 на 359, да би потом, уз неколико краткотрајних падова, достигао нову максималну вредност (467). Укупан број заражених током ове друге фазе је 22.763 лица (у првој је било скоро два пута мање, 11.430). До сада је регистровано 514 нових смртних случајева (у првој фази је било 244).

epidemija 2

Народ се некако ућутао. Притисла га нека милина, па не може да дише. А дијаграми и даље, неумољиво стреме навише.

Петар Бошњаковић,
доктор техничких наука, професор у пензији

Извор:
ДИРЕКТНО