Нови обрт у спору око МХЕ Звонце у Ракити: суд усвојио жалбу инвеститора

Novi obrt u sporu oko MHE Zvonce u Rakiti: sud usvojio žalbu investitora

Министарство заштите животне средине мораће да преиспита своју одлуку о забрани градње мале хидроелектране Звонце, чији је инвеститор Горан Белић, у селу Ракита на Старој планини.

Како је објавио Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), Управни суд у Београду пресудио је 8. септембра да Министарство мора поново да одлучи о жалби инвеститора на решење из јануара 2019. којим му се забрањује извођење радова.

Министарство донело решење јануара 2019. да се цеви за МХЕ изваде из Ракитске реке, али се то до данас није десило

Одлука суда је донета само месец дана пошто су се мештани и грађани из целе Србије окупили да  сами спроведу решење Министарства и изваде цеви за МХЕ Звонце из Ракитске реке. Решењем, из јануара 2019, инвеститору је забрањена градња и наложено да терен врати у претходно стање, односно да извади цеви из речног корита јер су радови извођени супротно условима Завода за заштиту природе.

Држава и даље не спроводи своје решење – о вађењу цеви из Ракитске реке, а Управни суд доноси одлуку да се поново размотри жалба инвеститора на то исто решење.
Шта пише у пресуди

У пресуди, која је донета 8. септембра, пише да је тужба инвеститора основана јер Министарство није правилно тумачило рок за подношење примедби на Записник о извршеном инспекцијском надзору, а на основу ког је донето решење о забрани радова.

Министарство је због тога одбило жалбу инвеститора као неосновану, а сада је Управни суд жалбу вратио на поновно одлучивање.

Горан Белић очекује да Министарство укине своје решење о забрани радова

Горан Белић, власник МХЕ Звонце, за ЦИНС је изјавио да очекује да Министарство да укине своје прво решење о забрани радова. Он је рекао да пресуда Управног суда не утиче на други поступак у којем се одлучује да ли ће МХЕ Звонце бити поништена грађевинска дозвола или не.

Иначе, поступак поништења грађевинске дозволе води се у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и траје још од краја 2019.
Борба траје…

Борба мештана Старе планине, али и осталих грађана Србије, и региона против градње малих хидроелектран траје већ  годинама јер сматрају да је штета коју наносе животној средини већа од користи коју доносе.

Надлежни не раде ништа како би се проблеми решили

Упкос апелима и протестима мештана старопланинских села и организације Одбранимо реке Старе планине власти Србије нису урадили ништа конкретно да се проблем реши. Обећања да ће градња МХЕ бити забрањена у заштићеним подручјима, остала су само обечања. У таквој ситуацији једно је извесно, а то је општа неизвесност шта ће се даље дешавати.

Догађаји су се ређали као на траци, па је тако у септембру прошле године Савез месних заједница Старе планине прогласио ванредно стање на тој планини због непоштовања закона и Устава Србије, а месец дана касније дошло је до физичког обрачуна између мештана и инветитора у селу Топли До.

Извор: Balkan Green Energy News