Марија Драженовић Ђорђевић – прва српкиња пилот

Прва Српкиња ратни пилот Марија Драженовић Ђорђевић (1924-1990), која је у саставу 113. ловачког пука учествовала у Другом свјетском рату у борбама на Сремском фронту 1945, умрла је 6. октобра 1990. године.

Летачки испит је положила 1939. године, када је имала само 15 година.

Добровољно је ступила у Ратно ваздухопловство 10. новембра 1944. године и била распоређена у 113. ловачки пук у Панчеву. Након допунске обуке била је пилот за везу. Добила је више одликовања и друштвених признања.

Већ првих дана по ослобођењу Београда Врховни штаб Народноослободилачке војске Југославије позвао је све пилоте да се јаве у најближу ваздухопловну базу. Иако се тај позив није односио на жене, Марија се јавила ваздухопловној команди у Земуну.

Марија је распоређена у чету везе. Превозила је пошту, лијекове, наредбе, људе који су морали хитно да се пребаце, а обављала је и извиђачке задатке.

До краја рата извршила је 60 летова и тако постала једина Српкиња ратни пилот.

Да је међу пилотима Народноослободилачке војске Југославије била и једна жена дуго се није знало, па чак ни десетотомна Војна енциклопедија није забиљежила тај податак. На име Марије Драженовић Ђорђевић пажњу су скренули њени саборци.

У свим списковима и документима њене ратне јединице Маријино име уредно је забиљежено, па дуго није било јасно како се догодило да се за њу није знало, док се није испоставило да је при сређивању документације необавијештеном службенику било чудно откуд жена у авијацији, па је њеном имену додао слово “Н”.

Тако је Марија постала Маријан.

Та неправда исправљена је тек крајем седамдесетих година прошлог вијека.

Извор: СРНА Новинска агенција Републике Српске