„Нова.рс“: Бројне институције и државна предузећа плаћала „услуге“ фирми „Асеко“, чији је директор Игор Брнабић; Поред ЕПС-а и Министарства финансија, на списку и НСЗ, ЕМС, Аеродром „Никола Тесла“ и многи други

bata-i-seka0

Фирма „Асеко“, чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, у периоду од 2016. до 2019. године од послова са државним институцијама и предузећима приходовала je више од 41 милион евра. Да ствар буде интересантнија, само у 2019. години ова фирма је од послова са „Електропвиредом Србије“ и Министарством финансија приходовала око 11.5 милиона евра.

Подсетимо, портал „Нова.рс“ је претходних дана писао о пословању фирме „Асеко“ у Србији, чији је један од директора Игор Брнабић, брат председнице Владе Србије Ане Брнабић.

„Асеко“ је током 2018. године, заједно са својим партнерима, такође пружио услуге „Електропривреди Србије“, а та пословна сарадња коштала је државни буџет више од 11 милиона евра, док је годину дана касније договорен посао у вредности од осам милиона. Током 2019. године, „Асеко“ је склопио и пословну сарадњу са Министарством финансија у вредности 3 милона и 396 хиљада евра.

Tоком 2019. „Асеко“ је склапао послове и са НСЗ, Министарством трговине, туризма и телекомуникација, АД „Електромрежа Србије“…

Поред горе наведених државних предузећа и институција, током претходне године „Асеко“ је склапао послове и са Националном службом за запошљавање, Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Акционарским друштвом „Електромрежа Србије“ Београд, Регулаторном агенцијом за електронске комуникације и поштанске услуге-Рател.

Низ се продужава и на Агенцију за осигурање и финансирање извоза Републике Србије АД Ужице, Оператора дистрибутивног система ЕПС дистрибуција Д.О.О. Београд, Републички фонд за здравствено осигурање, Јавно предузеће „Пошта Србије“ Београд (Палилула), Министарство државне управе и локалне самоуправе, Агенција за привредне регистре.

Подсетимо, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу (Канцеларија за Ај-Ти) склопила је крајем 2019. године уговор са фирмом Asseco South Eastern Europe („Асеко“), чији је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Србије. Реч је о јавној набавци у вредности од 1,5 милиона евра, којом је Брнабићева фирма задужена за израду софтвера за централни регистар становништва.

Канцелрија за Ај-Ти: „Нема сукоба интереса“

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић изјавио је претходне недеље да је пре склапања уговора 2019. године са компанијом „Асеко“ у којој је запослен брат премијерке Србије Ане Брнабић, контактирао управу за јавне набавке која му је потврдила да у том случају није дошло до сукоба интереса.

„Пошто смо знали да је Игор Брнабић запослен у ‘Асеку’, да бисмо показали пример како се поступа у тим случајевима обратили смо се Управи за јавне набавке. Узимајући у обзир одредбе о сукобу интереса, рекли су нам да сукоба интереса нема и да уговор може да се закључи“, казао је Јовановић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Поред милионског посла са владином Канцеларијом за Ај-Ти, „Асеко“ је током исте године склопио посао и са Министарством правде у вредности од преко 30 милиона динара.

Тепић: Фирма Игора Брнабића, од кад је Ана Брнабић шефица владе, добила за различите послове више од 40 милиона евра из државног буџета

Раније је овом случају говорила и потредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић. Она је претходне недеље показала документа према којима, како тврди, доказује како је фирма Игора Брнабића, брата премијерке Србије, од кад је она постала шефица владе, добила за различите послове више од 40 милиона евра из државног буџета.

Тепић је рекла да је осим од ЕПС-а, НСЗ, Министарства финансија, Министарства трговине и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, фирми рођеног брата премијерке доделила уговор вредан 180 милиона динара, оценивши то као најдиректнији могући сукоб интереса.

Извор:
НСПМ