Радоњић: Гласали смо за демократију и слободу, а не да будемо таоци нечијег страха од политичке мањине


Лука Радоњић

Пише: Лука Радоњић, аналитичар и члан медијског тима Коалиције „За будућност Црне Горе“

Урадили смо све да олакшамо позицију УРА-е због притиска у којем се нашла након избора. Под “ми” не мислим само на ДФ, већ на ширу јавност окупљену око Коалиције. Неки су отишли много даље, па су, ношени одушевљењем, почели чак и да глорификују Д. Абазовића.

Да ли ће се показати да је то било мало нетактично, претјерано, наивно – можда хоће, али сам сигуран да је било искрено јер су људи “са ове стране” вазда широм раширених руку дочекивали сваког савезника у борби за смјену ДПС-а. Потписан је и Споразум који не нарушава ниједан једини програмски циљ УРА-е, напротив, већину их афирмише.

Премда најјаче странке у коалицији “За будућност Црне Горе” имају другачије програме и погледе на дио идентитетских и спољнополитичких питања, Коалиција која броји 27 мандата уважила је тренутак, изазов и потребу и ниједнога тренутка није инсистирала на било чему изван основног – а то је смјена власти и успостављање демократије које је почело на првој сједници новог сазива Парламента.

Чак ни суспензија закона против Цркве није експлицитно наведена у Споразуму (а питање Косова јесте) иако је баш тај закон мобилисао дио бирачког тијела који до сада није гласао и одвојио један мањи дио бирачког тијела ДПС-а. Казано је да се то подрадзумијева. Могле су и друге ствари да се подрадзумијевају, али у реду.

Шта смо након тога добили? Став Главног одбора УРА-е да не би ваљало да у власти буду људи који изазивају негативне емоције код дијела јавности, па изјаву њиховог носиоца листе да не могу безбједносни сектор водити неозбиљни људи… Што се тиче овога првога, тешко могу да замислим неозбиљнији став, јер свако у једном дијелу јавности изазива одређене негативне емоције. Па и УРА због оваквих ставова, код дијела јавности изазива изразите антипатије. Што се тиче овога другога, да, сагласан.

Неозбиљни људи ниједан ресор не треба да воде. Али не може нико лични утисак о некоме, да поставља као критеријум. У цивилизованим земљама за тако нешто – постоје избори. У супротном – онда смо на линији Милове изјаве да му не може некаква тетка са сјевера одлучивати о држави. Све ово, није било довољно, него смо прекјуче чули изјаву носиоца листе Црно на бијело, да је логично да његова коалиција кадрира у безбједносном сектору.

Ту нема ништа логично, ништа принципијелно и ништа демократски. Позивање на то – да је УРА од почетка за НАТО, није коректно, јер онда се поставља питање – зашто је писан и потписиван Споразум? Сем тога, да ли су се људи на овим изборима опредјељивали у односу на НАТО? Нису, као што нису ни у односу на питање Косова.
Ово није нешто што сам ја очекивао од УРА-е. Знам да ће неки казати “ми нисмо очекивали ништа”, али ја јесам. И у писаним освртима и приликом гостовања на ТВ Нови, врло сам објективно говорио о карактеру, формату и потенцијалу који предводи листа окупљена око УРА-е. Знам и неколико момака из руководства ове странке и без обзира на политичке разлике, знам да су то борци за демократију.

Ово сада – није демократија. Д. Абазовић, којем сам прије мјесец, два, прихватио захтјев за пријатељство на ФБ, може ово да прочита, фб смо пријатељи, нека прочита и нека размисли, јер за све постоји мјера. Велика галама и притисци, довели су до тога да из ДФ-а свако мало говоре да ће на крају и мањинску владу подржати ако треба, да СНП саопштава да не тражи ништа, итд. Ало? Јесмо ли ми гласали да будемо таоци агресивне политичке мањине и таоци нечијег страха од те мањине или смо гласали за демократију, коначно? Дакле, уразумите се. А пошто се на мрежама толико говори о млађим структурама – оне су ту да пруже допринос и преговарачком процесу и читавом амбијенту. Али на бази основних принципа, јер је то суштина промјена.

Извор: ИН4С