Ажурирана еколошка студија о спалионици отпада у Винчи на јавној расправи

Ažurirana ekološka studija o spalionici otpada u Vinči na javnoj raspravi

Расправа о спалионици у Винчи биће одржана 7. октобра у Гроцкој, након што је студија о процени утицаја на животну средину измењена ради усклађивања с европским прописима. Suez и Itochu у оквиру јавно–приватног партнерства припремају и постројење за третман грађевинског отпада и терен за нову депонију.
Министарство заштите животне средине Србије је саопштило да је ажурирана студија о процени утицаја на животну средину пројекта изградње постројења за енергетско искоришћење комуналног отпада и депонијског гаса Винча и да је Еко чиста енергија затражила сагласност те да ће се јавна расправа о спалионици одржати 7. октобра у згради Општине Гроцка.

Пројекат је јавно–приватно партнерство с конзорцијумом који чине француски Suez, Itochu из Јапана и инфраструктурни фонд Marguerite II. Град Београд по уговору треба да испоручује 340.000 тона отпада за спаљивање годишње и грађевински отпад за прераду. Споразум је склопљен на 25 година.

Примедбе и мишљења о ажурираној студији могу се поднети до 29. септембра.

Усклађивање с прописима ЕУ о заштити животне средине
Министарство је навело да је процедура поново покренута због измена дела пројектне документације, јер су у међувремену промењени стандарди Европске уније за контролу загађења из великих ложишта – LCP BREF. Интервенција је неопходна за добијања интегрисане (IPPC) и употребне дозволе и подразумева унапређење мера заштите животне средине.

Између осталог, промењене су дозвољене вредности за азотне оксиде, хлороводоник, сумпор-диоксид, тешке метале, диоксин и фуран, а постало је обавезно мерити нивое живе. У образложењу је додато да селекција секундарног отпада није међу обавезама компаније и да је остало у надлежности Града Београда, “вероватно” као део неког другог пројекта и организације.

Критике због загађивања и занемаривања рециклаже
У документацији се истиче да је Наталија Стојменовић, активисткиња из иницијативе Не давимо Београд, у својим примедбама навела да план није усаглашен с Директивом ЕУ 2018/851 о отпаду, која прописује да ће 2035. године 65 одсто комуналног отпада морати да се поново употребљава или рециклира. Она такође тврди да пројекат није у складу с градским планом за управљање отпадом од 2011. до 2020. године.

Заштитници животне средине критикују градске власти с образложењем да Србија неће моћи да испуни услове за прикључење Европској унији с оваквом спалионицом, да ће она бити велик загађивач и да Београд мора да се оријентише на рециклажу.

Нова депонија и прерада грађевинског отпада биће спремни пре краја године
Градоначелник Зоран Радојичић је изјавио да је депонија у Винчи деценијама била еколошка бомба, али да је она сада развојна шанса. Санирање постојеће површине под отпадом биће завршено 2022. године, казала је недавно председница Владе Србије Ана Брнабић.

Бео чиста енергија је најавила да ће до краја године завршити нову депонију, тако да би стара могла да се затвори, и постројења за рециклирање грађевинског отпада и третман процедних вода. Предвиђено је спаљивање у погону капацитета 103 мегавата за производњу електричне и топлотне енергије.

Цео подухват вреди 370 милиона евра, од чега је 290 милиона из кредита које су одобриле Међународна финансијска корпорација (IFC), Европска банка за обнову и развој (EBRD) и Развојна банка Аустрије (OeEB).

Извор: Balkan Green Energy News