БРЕГЗИТ ДОКАЗУЈЕ ДА И НАЈСТРАШНИЈА МЕДИЈСКА МАНИПУЛАЦИЈА ИМА СВОЈЕ ЛИМИТЕ

promocija

СА ПРОМОЦИЈЕ КЊИГЕ СИНИШЕ ЉЕПОЈЕВИЋА БРЕГЗИТ РЕВОЛУЦИЈА У ИНСТИТУТУ ЗА ЕВРОПСКЕ СТУДИЈЕ

  • Љепојевић: Излазак Велике Британије из Европске уније био је миниран безочном пропагандом из ЕУ и од саме Британске владе, али им ни те најстрашније лажи нису помогле да натерају британске држављане да одустану од идеје повратка суверенитета и слободе
  • Слободан Рељић: Љепојевић је одлазак Британије из ЕУ схватио као револуцију, јер је једино решење тешких, скоро нерешивих проблема у друштву – побуна народа!
  • Александар Павић: Дан после успеха Брегзита тадашњи премијер Камерун даје оставку и потом одлази у Даунинг стрит и плаче као мало дете! Из таквих парадокса саткана је књига која из свих углова, свестрано обрађује ову значајну тему и крупни политички догађај
  • Миша Ђурковић: Ова студија о Брегзиту има научне елементе, обилује значајним подацима, садржи хронологију догађаја. А анализира и улогу судова у политичком животу Британије.
  • Стеван Гајић: Љепојевић показује да је елита поцепана у Британији, али поделе су велике и у нижим слојевима друштва. Ти сукоби, „грађански рат“ елита одсликава дубоку подељеност друштва.

Пише: Јово Вукелић

У препуној свечаној сали Института за европске студије у Београду престављена је 28. септембра студија  „Брегзит револуција“ публицисте и новинара Синише Љепојевића. Међу присутбнима било је више научних и културних радника. На овом скупу се пуна два сата разговарало о овој књизи и теми коју обрађује, а аутор је у свом надахнутом излагању истакао:

„ И поред безочне пропаганде британске владе и врха Бриселске администрације која је јавност обасипала лажима о опасности изласка Краљевства Велике Британије из Уније, Брегзит је успео и доказао да ни најбруталнија пропаганда и медијска манипулација има своје лимите и да не може успешно остварити циљеве због којих је постојала“.

О књизи Синише  Љепојевића „Брегзит револуција“, политичке рушевине и повратак суверенитета на скупу су говорили: Јово Вукелић, уредник књиге, Александар Павић, публициста и политички аналитичар, др Слободан Рељић, новинар и политички аналитичар, као и аутор Синиша Љепојевић,који је потом подстакао и стручну расправу о свом делу.


Говорници на промоцији: Слободан Рељић, Синиша Љепојевић, Стеван Гајић, водитељ трибине  и Александар Павић

Кад премијер плаче као мало дете…

У свом кратком излагању уредник књиге Ј. Вукелић је истакао: „Фасцинира та жеља Британаца за одласком из ЕУ, без обзира на ширење свих страхова и на коју нису утицале вешто пласиране лажи из ЕУ о томе да ће бити „пропаст света“ тачније Британије, ако се догоди Брегзит. Да ли стога што су рационални Енглези схватили да деценијама много више материјално дају и улажу у ЕУ, него што им се враћа, или зато што су схватили да о својим животима они, а не неко други треба да одлучује – углавном догодила се на том народном гласању револуција, велика промена како то дефинише аутор Љепојевић. Револуција која је означила промену у схватању да о својој судбини треба и хоће да одлучују они сами – Британци, а не неки отуђени центри моћи, било у самој Британији било ван ње.

Тај повратак сувереној држави, повратак идеји суверенитета је она идеја о којој аутор говори као о великој цивилизацијкој промени, нечем новом што долази после деценијске диктатуре неолиберализма у свету“.


Александар Павић

Александар Павић је истакао да књига обилује политичким парадоксима и навео пример британског премијера Дејвида Камерона из времена Брегзита и гласања на референдуму. Тада 50-годишњи премијер В. Британије из редова Конзервативне партије био је противник Брегзита и дан после пораза на референдуму он је поднео оставку на своју премијерску функцију. А потом је отишао до Даунинг стрита, седишта Владе и почео је да плаче као мало дете због претрпљеног пораза своје политике. Из таквих парадокса саткана је књига која из свих углова, свестрано обрађује ову значајну тему и крупни политички догађај“, истакао је Павић.

Говорећи о притисцима оних који се нису мирили са изласком Британије из ЕУ, Павић је истакао да та снажна лобирања трају и данас и доводе у опасност остварење циљева Брегзита.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Књига се може купити или наручити по цени од 495 динара по примерку у књижари издавача „Беосинга“, Савска 9, „Каиса“ (Тел.+ 381 63 84 73 760), као и у седишту издавача Гаврила Принципа 44, (Тел: 011 309 9877).  И у књижарама „Вулкана“, Делфи“,„Лагуне“ и “Службеног гласника” књига је у продаји.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Искусни политички коментатор др Слободан Рељић истакао је „да је вредност ове књиге и у томе што је писана од непосредног сведока свих политичких збивања у Британији. Та одлична обавештеност Љепојевића о односима у британској политици, о односима међу кључним политичким актерима као и његов критички однос према њима чине да су његове анализе дубоке, темељне и прецизне“.


Слободан Рељић

Рељић још објашњава: “Љепојевић је одлазак Британије из ЕУ схватио као револуцију, јер је једино решење тешких, скоро нерешивих проблема у друштву – побуна народа! Стога књига представља први озбиљан покушај анализе Брегзита, његових порука и значаја за политички живот Европе и опстанак Европске уније“.

Слом једног модела друштва, слом једне идеологије

Аутор публикације Синиша Љепојевић је на почетку истакао тешкоћу у писању ове студије због тога што сам Брегзит, као политички догађај, још траје, није окончан. Али, је било неопходно да се стога забележи све значајно што се догодило до сада.

Он је нагласио: „Излазак Велике Британије из Европске уније био је миниран безочном пропагандом из ЕУ и од саме Британске владе, али им ни те најстрашније лажи нису помогле да натерају британске држављане да одустану од идеје повратка суверенитета и слободе. Показало се да ни најскупља медијска пропаганда и манипулације јавним мнењем имају своје лимите и да не могу успешно остварити циљеве због којих су постојали.


Синиша Љепојевић

С друге стране, обични британски грађанин био је спрема да плати високу цену изласка из ЕУ. Тако се могло десити и десило се да већина становништва гласа за одлазак и одвајање од бриселске „хоботнице“. Већина грађана сматра да је жртва себичних интереса елита из ЕУ и дела своје политичке елите. На политички и јавну сцену, на државне положаје су били почели да долазе људи са средњом школом, а распад друштвеног ткива се дешава. Брегзит је јасно показао слом једног модела друштва, слом једне неолибералне идеологије, која је уназад неколико последњих деценија владала светом и Великом Британијом.“.

Љепојевић закључује: „Проблем с којим ће се Британија борити је огромна бирократија коју је ЕУ створила у свим земљама, па и Британији. Али процесе промена који су започети није могуће зауставити и утолико садашњи британски премијер Џонсон има пред собом велику борбу да успешно заврши и оствари циљеве Брегзита. У томе га значајно омета епидемија короне која укида слободе стечене Брегзитом“.


Скуп је био врло посећен

У разговору је учествовао и Миша Ђурковић, директор Института за европске студије. Он је истакао: „Ова студија о Брегзиту има научне елементе, обилује значајним подацима, садржи хронологију догађаја. А анализира и улогу судова у политичком животу Британије. Биће стога корисно и важно штиво за све оне српске истраживаче који се баве политичким збивањима у Британији и Европи“.


Миша Ђурковић

И др Стеван Гајић, водитељ трибине у име Института, истакао је „да Љепојевић показује да је политичка елита поцепана у Британији, али да су поделе велике и у нижим слојевима друштва. Ти сукоби, „грађански рат“ елита одсликава дубоку подељеност друштва и тражи решења“.

На крају скупа свим присутним аутор Синиша Љепојевић је поклонио  примерак књиге „Брегзит револуција“ београдског издавача „Беосинг“.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ