Мађарска и Пољска основале Институт против идеолошке репресије Брисела

Peter Sijarto-Zbignjeв Rau

Мађарске и пољске власти саопштиле су данас да су формирале Институт за борбу „против либерално идеолошке репресије“ Брисела после претње да ће блокирати план опоравка Европске уније због најављених субвенција које ће бити повезане са владавином права у земљама чланицама Уније.

„Заједнички институт ће прикупљати правно знање неопходно за довођење у питање либерално идеолошке репресије“ Брисела, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто после састанка са пољским колегом Збигњевом Рауом.

Улога института биће да испита да ли су Будимпешта и Варшава жртве „двоструког стандарда“ европских институција, рекли су министри, чије су земље у сукобу са ЕУ о подели власти и основних слобода.

Сијарто је рекао да су Пољска и Мађарска критиковане у ЕУ због „патриотске политике“ која привилегује националне интересе.

Према његовим речима, те две земље одбацују реформу азила за мигранте коју је предложила ЕУ, док Европски парламент тражи да подела субвенција у склопу плана економског опоравка буде условљена поштовањем владавине праве земаља чланица, посебно алудирајући на Мађарску и Пољску.

Те две земље су запретиле да неће дати сагласност за тај план ЕУ, који мора да добије одобрење свих земаља Уније.

Извор:
ДАНАС