Рат у Нагорно-Карабаху: Турски авиони учествовали у нападу

jermenska vojska

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан изјавио је да је азербејџанска војска у сукобима у Нагорно-Карабаху претрпела велике губитке – убијено је око 200 војника,док је биланс на јерменској страни – 17 убијених и преко 100 рањених.

Како је казао, самим тим Азербејџан током напада на Нагорно-Карабах користи најсавременије наоружање којим располаже турска војска.

Претходно је представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан изјавио да је азербејџанска војска у сукобима у Нагорно-Карабаху претрпела велике губитке – убијено је око 200 војника,док је биланс на јерменској страни – 17 убијених и преко 100 рањених.

Према његовим речима, ситуација на терену је као и раније, сукоби се настављају на северу и југу територије.

Нешто раније је саопштено да је Влада Јерменије прогласила ратно стање због ескалације ситуације у Нагорно-Карабаху. Премијер Јерменије Никол Пашињан каже да су борбена дејства Азербејџана провокација, а председник Азербејџана Илхам Алијев тврди пак да су јерменске снаге отвориле ватру и то такође назива провокацијом. Москва позива на хитну обуставу сукоба.

Убрзо затим је и Азербејџан увео ратно стање у неколико региона државе.

Истовремено, Јерменија је објавила општу мобилизацију.

„Одлуком Владе у Републици Јерменији проглашено је ратно стање и општа мобилизација. Одлука ступа на снагу од момента објављивања. Сви да се јаве у своје војне одсеке. За домовину, за победу “, написао је на Фејсбуку премијер Никол Пашињан.Ситуација у Нагорно-Карабаху

У Нагорно-Карабаху је јутрос дошло до нове ескалације.

Јерменске снаге обориле су два азербејџанска хеликоптера и три беспилотне летелице, изјавила је портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан.

Та област, додала је, нашла се под ваздушном и артиљеријском ватром азербејџанских снага.

Министарство одбране Азербејџана је претходно саопштило да су јерменске снаге пуцале дуж линије раздвајања и да има жртава међу цивилима.

У међувремену, у непризнатој Републици Нагорно-Карабах уведено је ратно стање и проглашена је мобилизација. Потом је исту одлуку донела и јерменска влада.

Реаговала је и званична Москва позивом да се моментално обустави ватра, као и ОДКБ који је поручио да се конфликт мора решавати само мирним путем.

Извор:
СПУТЊИК