(ВИДЕО) Тајкуни због изградње МХЕ динамитом разнели стене кроз које тече Бистрица! НАСТРАДАЛЕ РИБЕ…

На подручју слива реке Власине до сада је изграђено око четрнаест мини хидроцентрала, а тренутно се гради трећа на реци Бистрици, због чега је реаговала неформална група „Битка за Власину“, наводећи да је природа девастирана, да у реци нема довољно воде за биолошки минимум, али оно што је посебно привикло пажњу јесте да су, тврде, динамитом уклоњене миленијумима брушене стене кроз које је река Бистрица пролазила.

Јавности и надлежним органима јавним писмом обратио се један од чланова ове неформалне групе Саша Младеоновић, родом из Власотинца, које преносимо у целости:

„Како обично бива са поштовањем нашег законодавства у било којој животној свери, закон служи да се крши, фалсификује или исмејава.

И птице знају да иза комплетног пројекта изградње МХЕ стоји озбиљна интерсна група која на брзински начин жели да дође до новца и која нема никакво поштовање нити према будућности, а још мање према прошлости.

Али исто тако верујем у остатке вашег професионализма и лично не дозвољавам да ми неко отима родни праг и од њега прави простор за депоновање отпада било какве врсте. А наше реке постају управо то-отпад.

Дакле, с обрзиром да сви знате о чему се ради, и да смо слали званичан допис Општини Власотинце, а од грађевинског инспектора добили одговор који је својим садржајем увредљив за логику једне одрасле особе, ја, као понижени грађанин ове земље и мештанин свога краја, од вас захтевам:

-Да се под хитно изврши комплетан надзор од стране водопривредног инспектора, грађевинског и инспектора заштите животне средине на локацији –МХЕ Сукнари и да се на лицу места утврди покољ који се дешава над реком Бистрицом, левом притоком реке Власине, у атару села Доњег -Дејана. Да се утврде последице на живи свет са освртом на заштићене врсте.
-Да се покрене јавна расправа о штетности МХЕ на подручју Власине и продужи са мораторијумом изградње.
-Да се транспарентно објави датум јавне расправе а не као што је досадашња пракса да се то ради кришом да нико не зна.

Приликом обиласка затечено је следеће стање:

Градилиште није обележено, иако је грађевински инспектор у одговору рекао да јесте.

Градилишна табла избледела са неизмењеним и нејасним подацима

Врши се укопавање цеви за деривацију у кориту реке .

Сматрамо да је количина воде која је намења за биолошки минимум недовољна и да је већ направљена озбиљна штета на девастацији живог света.

Радови се обављају без услова и мишљења Завода за заштиту природе.

У прилогу писма шаљем вам фотографије са лица места а видео материјал можете погледати на нашој фејсбук групи „Битка за Власину“.

У низу Бистрица пре изградње прве електране. У њој је живела и пастрмка које данас нема више, као ни других риба.

Обраћам вам се једном једином молбом, а то је да не тражите разлоге да се проглашавате ненадлежним и да бирократски пребацујете лоптицу са једне канцеларије на другу већ да се ухватите у коштац са проблемом као што је самоорганизована група грађана „Битка за Власину“ то учинила.

Напомињем да у времену части и образа, људи би и због мањих пораза на себе дизали руку, али ми се задовољавамо да само престанете да се плашите и схватите да је у питању живот ваших потомака који се терају са рођене земље.

И уместо да смо годинама уназад разговарали како да се те реке искористе кроз њихову лепоту у развоју еко туризма или размишљању о могућностима коришћење обновљивих извора енергије, ми овде сада говоримо о голом опстанку!

А како другачије када је за то потребно знање, а не квалификација партијског клона или полтрона и на уштрб себе и своје деце. И то не од сада, већ деценијама уназад…

И за крај фотографија стена које су безумници срушили динамитом…“

Послато:

Министарству заштите животне средине
Начелнику Јабланичког управног округа
Председнику Општине Власотинце
Начелнику општинске управе Власотинце
Општинском грађевинском инспектору, Власотинце
Водопривредном инспектору
Заводу за заштиту природе, Ниш

Фото и видео са фејсбук странице „Битка за Власину“

Извор: Југмедиа