ГРЧКА: Цркве без крстова у школском уџбенику

Цркве-без-крста-у-Грчкој

Цркве без крстова, које се, захваљујући „поетској визији“ аутора, претварају у нешто што отворено подсећа на исламске минарете, приказане су на корицама уџбеника „Религија“ у трећем разреду средње школе, напомиње лист „Корак православља“

Нови уџбеник из предмета «Наука о религијима», који замењује„ стари“ написан на предлог бившег министра образовања из ере СИРИЗЕ, господина Гавроглоуа, има за циљ спровођење одлука Савета Европе и, очигледно, следи исти приступ као и претходни.

„Реакција родитеља била је готово тренутна, а на друштвеним мрежама многи од њих исказују свој бес, сматрајући то исмевањем православља. Неки сматрају да се то ради намерно, тј. као део упутства званичницима из Европске уније да уклоне крст – симбол хришћанства – са свих јавних места.

То је нешто што су у више наврата у јавној расправи износили различите апологете тзв. отвореног друштва, као захтев секуларне државе, правдајући своје ставове тиме да крстови вређају грчке младе „мусафире“ који долазе из земаља са јаким муслиманским идентитетом, преноси лист «Демократија».

Дакле, „нестанак“ крста није довољан, а то је јасно са корице уџбеника где црквени звоници и цркве добијају исламски стил, који јако подсећа на џамије и минарете, са намером да децу навикну да гледају овакве објекте. Ово ствара ситуацију која јако личи на дефиницију православофобије и хришћанофобије, која укључује случајеве искривљења хришћанског идентитета и вредности.

Ако ова конкретна корица уџбеника није удар на хришћански и православни идентитет, шта је онда, питају се родитељи.

Наравно, родитељи не очекује да одговорна министарка образовања, госпођа Керамеос, одговори на ово питање. Откако је ова књига објављена под њеном управом и за њу, јасно је, претварање цркава у џамије може изгледати нормално. Али такође би вредело добити одговор од Светог синода Грчка православне цркве, јер је одређене књиге проверавала Комисија Светог Синода, који очигледно у свему томе није нашао ништа чудно. Очигледно им није довољна чињеница да Турци праве џамије од древних православних цркава.

Приредио Зоран Милошевић

Извор:
БАЛКАНСКА ГЕОПОЛИТИКА